Последният мач, големият финал на Евро 2012 ще се изиграе тази вечер на Олимпийския стадион в Киев. Отборите на Испания и Италия ще се изправят един срещу друг в битка за трофея. Двубоят стартира от 21.45 часа и ще бъде ръководен от португалския рефер Педро Проенса.

Испания и Италия се срещнаха помежду си в първите си мачове от Евро 2012, в груповата фаза на турнира. Двубоят завърши 1:1, а попадения реализираха Ди Натале и Франсеск Фабрегас. Много неща се промениха от тогава. Ла Фурия най-вероятно ще излезе в същия си състав, но Скуадра Адзура се превърна в друг отбор.

На полуфинала Висенте дел Боске пусна на върха на атаката Алваро Негредо с основаната задача за тормози централните защитници на съперника. Това обаче явно не е най-оптималният вариант за двубоя срещу италианците, които ще бъдат готови за този вариант. Затова специалистите прогнозират, че Дел Боске ще предпочете Фернандо Торес или Франсеск Фабрегас.

Не всички останаха доволни от представянето на Шави на Евро 2012, но селекционерът ще разчита на него. Давид Силва също се очаква да започне като титуляр срещата, макар критиките, които получи.

Треньорът на Италия Чезаре Прандели започна шампионата със схемата 3-5-2. В хода на турнира тя бе променена и сега тимът играе 4-3-1-2, но самият селекционер спомена, че обмисля вариант да върне първия вариант.

Що се касае до линията на защитата, в изминалия мач треньорът не можеше да разчита на двамата десни бранители Маджо и Абате, затова от левия фланг бе прехвърлен Балдзарети. Сега Прандели може да избира от десните си защитници, Балдзарети ще се върне на обичайното си място, а Киелини ще заеме място в центъра. Що се касае до халфовата линия и нападението, най-вероятно няма да има новини. Очаква се скандалният Марио Балотели също да бъде титуляр.

Факти:

- Отборът на Испания никога не е побеждавал Италия в официални мачове. Това се отнася само за редовното време. Преди четири години, на Евро 2008, двата тима се срещнаха на четвъртфиналите и след нулево равенство Испания победи след изпълнение на дузпи.

- Двубоят тази вечер ще е четвъртият в историята, в който съперници от една група ще се изправят един срещу друг и на финала.

- Тимът на Испания постави рекорд, след като не е губил 11 мача поред мачовете си от европейски първенства, след поражението от Португалия (0:1) на Евро 2004.

- В официални двубои испанците не са допускали поражение от 19 мача.

- На този турнир Икер Касияс не е допускал гол от първия кръг срещу Италия. Сухата серия на вратаря вече е 419 минути.

- Под ръководството на Чезаре Прандели националният отбор на Италия не е претърпявал поражение в официален двубой.