Осем отбора вече напуснаха европейското първенство след груповата фаза. Такъв е регламентът. Въпреки че, ако трябва да сме съвсем честни, Полша и Украйна остават, те просто са си у дома. Но дори и сред отпадащите отбори все пак можем да открием героите. Е, не са много, но ги има.

И докато всички вече гледат към четвъртфиналистите, големите осем, ние ще се опитаме да придадем малко чар на вече почти забравените. Такъв е кръговратът на живота... по-точно футбола.

Група А

Русия – Алан Дзагоев. Момчето от Беслан (Северна Осетия) се превърна в най-неочаквания голмайстор за Русия на това първенство. Дори острият нюх на букмейкърите се оказа твърде далеч от таланта на Дзагоев. Вероятно, защото бе изваден от ръкава с асата на Дик Адвокаат, за да вкара три гола в два мача. 22-годишният полузащитник на ЦСКА Москва се възстанови от контузия, за да впечатли футболните специалисти и току-виж след някоя и друга седмица сбъдне мечтата си – да заиграе в голям европейски клуб.

Полша – Пжемислав Титон. Колко от вас бяха чували името на вратаря преди мача на откриването на Евро 2012? Стражът бе в сянката на друг полски талант - Войчех Шчесни. Късметът, а след това и уменията, направиха от Титон – герой. Шансът да се появи на терена след червения картон на Шчесни, а след това да тържествува след спасената дузпа срещу Йоргос Карагунис, отвориха пътя на вратаря към титулярното място.

Група Б

Дания – Никлас Бендтнер. Странно, но новините за боксерките на Никас Бендтнер бяха значително повече, от тези за националния отбор на Дания взети заедно, дори и след победата над Холандия (1:0) и страхотния мач срещу Португалия (2:3). Въпросът е, дали смелостта да покажеш късметлийските си гащи се дължи на глупостта, или гениалността на Бендтнер. Но това явно е без значение. Нападателят се измъкна без последствия, но с голяма реклама зад гърба си.

Холандия – герои – 0. Антигерои – 24 (Берт ван Марвайк + 23 футболисти).

Група С

Хърватия – Марио Манджукич. Може би не толкова атрактивни, но все пак цели три гола вкара нападателят на Волфсбург в груповата фаза. И за една бройка да се превърне в новия СуперМарио, след Балотели и Гомес. Нароченият за гонене в клубния си тим, сега странно звездите, с които се състезаваше за Хърватия - Модрич, Кранчар и Сърна останаха в сянката му, а Барселона потрива ръце.

Ирландия – Джовани Трапатони. Героят е треньорът. Най-възрастният селекционер на европейски шампионати може да бъде горд със своя отбор. Той тичаше заедно с тима си на тренировки и преживяваше всеки миг на терена. Стар на години, но млад по душа. А неуместния му превод на италианска поговорка – “Извинете, но сега ще е по-добре да се обърна, за да си погаля топките” – го нарежда в челните позиции сред любимците ни.

Група D

Швеция – Златан Ибрахимович. Противоречив, арогантен и скандален, но и много добър. Нападателят на Милан вкара най-красивия гол в груповата фаза на шампионата (с уважение към Дани Уелбек и Марио Балотели). Странична ножица срещу Франция, а след това нито помен от усмивка... Високомерие, надменност, дързост или безочливост? Не, Златан Ибрахимович.

Украйна – Андрий Шевченко или просто Ше-ва, Ше-ва, Ше-ва! Така скандираха името му феновете, в последния му мач за Украйна. Но звездата на домакините бе рекордьор още преди да започне Евро 2012. И с място в сърцата им, въпреки че краката му не са същите след толкова години. Нападателят е футболистът с най-дълга кариера в националния отбор сред всички 368 играчи на шампионата. След страхотното начало, два гола, довели до обрат срещу Швеция (2:1), след поражението от Франция (0:2), и уникалните минути срещу Англия (0:1), въпреки всички контузии, Андрий Шевченко се сбогува. И само скандиранията на Донбас Арена още отекват Ше-ва, Ше-ва...