Старши треньорът на полския национален отбор по футбол Франтишек Смуда заяви, че полузащитникът на Кьолн Славомир Пешко и защитникът на Андерлехт Марцин Василевски няма да играят на Евро 2012 заради скандали с алкохол.

„Аз няма да гледам през пръсти на такива неща, каза Франтишек Смуда. Със своето поведение те си затвориха пътя към Европейското. Няма никакви шансове аз да ги включа в състава. Нима не се срамуват? За пореден път поляците в Германия се споменават в контекст с алкохол и сбивания“.

Инцидентът стана в неделя през нощта, няколко часа след мача от германското първенство между Кьолн и Вердер Бремен. Пешко, намиращ се в състояние на силно алкохолно опиянение, се е опитал да набие шофьор на такси, в което е седнал със свой приятел. Шофьорът на таксито е закарал двамата в полицията. В неделя сутринта Пешко е бил освободен от полицията, а след това става ясно, че приятелят на Пешко е друг полски футболист - Марцин Василевски.

Славомир Пешко бе отстранен от тренировки на своя отбор и глобен от клубното ръководство на Кьолн с 25 000 евро. Пешко и Василевски бяха смятани за „железни кандидати“ за Евро 2012.

Смуда оцени и шансовете на Полша да стане европейски шампион през това лято, където е домакин на Евро 2012 заедно с Украйна.

„От гледна точка на здравия смисъл ние въобще не сме способни да спечелим първенството, каза треньорът на Полша. Моята задача е да изведа отбора от предварителната група. Какво може да стане след това, знае само Господ. Но във футбола всичко е възможно. Това е непредсказуема игра, което го доказа и Гърция през 2004 година. А аз съм човек, който се стреми да постигне невъзможното“.