Футболната федерация на Черна Гора назначи Бранко Бърнович за селекционер на националния отбор, часове след уволнението на Златко Кранчар.

Бърнович, който досега бе асистент в треньорския щаб, ще води отбора в оставащите две срещи от група G, в която е и България.

Хърватинът Кранчар замени Зоран Филипович през февруари 2010 г. със задачата да класира тима за Европейското първенство в Полша и Украйна през 2012 г.

Тимът стартира кампанията с победи над Уелс /1:0/, България /също 1:0 в София/ и Швейцария /1:0/, след което записа равенства в гостуването си на Англия и в домакинския мач с България.

Този месец Черна Гора претърпя първо поражение в кампанията, губейки в Уелс с 2:1. В момента тимът е на второ място в групата с 11 точки, на трета позиция е Швейцария с 8.

Бранко Бърнович ще води отбора в домакинската среща с водача Англия на 7 октомври в Подгорица и в гостуването на Швейцария 4 дни по-късно.

Президентът на черногорската федерация Деян Савичевич обясни, че спадът е явен, след като отборът е имал реални шансове да спечели първото място в групата, а сега е застрашен да изпусне и втората позиция.

"Последните два мача показаха, че отборът е загубил своя дух, затова трябваше да реагираме. Бранко имаше голяма футболна кариера и набра много опит като помощник на Кранчар и Филипович", допълни Савичевич.