Отборите на Англия и Италия ще определят последния полуфиналист на европейското първенство в Полша и Украйна. Двата тима излизат един срещу друг днес на Олимпийския стадион в Киев, а мачът е с начален час 21:45. Победителят в спора ще има за съперник на полуфиналите отбора на Германия, който нямаше никакви проблеми срещу Гърция, разбивайки елините с 4:1. В другия полуфинал един срещу друг се изправят Испания и Португалия.

Рефер на днешния сблъсък е португалецът Педро Проенса, който до този момент не е свирил мачове на „трите лъва“. Португалецът е ръководил само един мач на Италия – срещу Сърбия (1:1). Англия и Италия са изиграли 22 мача помежду си, като „скуадра адзура“ има предимство. Италианците са записали 9 успеха срещу седем за Англия. Равенствата са шест при голова разлика 28:26 в полза на островитяните.

Защитникът на Италия Джорджио Киелини със сигурност пропуска мача заради травма. Под въпрос в лагера на Англия за бранителите Мартин Кели и Глен Джонсън. Кели продължава да е мъчен от инфекция, докато Джонсън е на инжекции заради инфекция.

ФАКТИ

Англия

- Застрашени от наказание за евентуален полуфинал в тима на Англия са Ашли Йънг, Окслейд-Чембърлейн, Джеймс Милнър, Ашли Коул и капитанът Стивън Джерард.

- Тимът на Англия е спечелил едва осем мача на европейски финали, когато „трите лъва“ са отбелязвали първи.

- Срещу Украйна, Рууни отбеляза 29-ия си гол с фланелката на Англия. С това нападателят на Манчестър Юнайтед се изкачи на осмо място в класацията при голмайсторите за националния тим. Той е само на гол от постиженията на Том Фини, Нат Лофтхаус и Алън Шиърър.

- Отборът на Рой Ходжъсн не успя да отправи нито един точен удар във вратата на Украйна през първата част на мача. За първи път това се случва през далечната 1980 година, отново на европейско първенство, срещу Италия.

- Ашли Коул записа 21 мача за Англия на финали. Той има записани 97 участия с националната фланелка без да отбележи гол. Предишният рекорд се държеше от Гари Невил, който в момента е част от екипа на селекционера Рой Ходжсън.

Италия

- Италия нямаше победа в пет поредни мача, преди да запише успех срещу Ейре.

- Успехът над Ейре прекъсна серия от шест мача на „адзурите“ без победа на големи първенства

- Селекционерът Чезаре Прандели няма загуба на големи първенства. До момента специалистът е записал девет победи и четири равенства.

- Цели девет от състава на Италия са заплашени от наказание. Това са Маджио, Киелини, Балотели, Бонучи, Мота, Монтоливо, буфон, Балзарети и Даниеле Де Роси.

- Голът на Андреа Пирло срещу Хърватия бе първия, отбелязан директно от свободен удар на европейско първенство. Последният такъв гол бе на Марек Хайнц срещу Германия на Евро 2004.

Вероятни състави:

Англия: Харт, Джонсън, Тери, Лескът, А.Коул, Милнър, Джерард, Паркър, Йънг, Рууни, Уелбек

Италия: Буфон, Абате, Бардзали, Бонучи, Балдзарети, Де Роси, Пирло, Маркизио, Монтоливо, Балотели, Касано