Сеп Блатер се оттегля от президентското място на ФИФА. Швейцарецът, който управлява Световната футболна централа от 1998 година даде специална пресконференция, оповестявайки новината.

79-годишният футболен функционер подава оставка след 17 години управление, а новият шеф на футболната централа предстои на бъде избран след няколко месеца.

Една от причините за оттеглянето е разразилият се корупционен скандал, който предизвика сериозни трусове във футболните среди, но и в общесвото като цяло. Само преди дни (в петък) Блатер спечели изборите на конгреса на ФИФА и пое 5-ия си мандат след като единственият му съперник йорданския принц Али бин ал Хюсеин, който се оттегли. 

Предстоят нови избори, които ще се проведат между декември 2015 и март 2016.

Блатер има сериозна опозиция особено в Европа, където Платини и останалите футболни функционери искат промени и различна ФИФА.

"Не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят – феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат футбола. ФИФА се нуждае от тотална промяна", заяви президентът на организацията Сеп Блатер.

"В последните дни мислих дълбоко върху моето президентство и 40-те години, в които моят живот бе неизменно свързан с ФИФА и великия спорт футбол. Ценя ФИФА повече от всичко и искам да направя само това, което е най-добро за организацията и за футбола. Чувствах се задължен да се кандидатирам за преизбиране, тъй като вярвах, че това е най-доброто за ФИФА. Изборите приключиха, но предизвикателствата пред ФИФА не са. ФИФА се нуждае от тотална промяна", допълни той.

"Въпреки че имам мандат от членовете на ФИФА, не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят – феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат футбола толкова, колкото всички ние във ФИФА. Поради тази причина, аз реших да се откажа от своя мандат на извънреден изборен конгрес. Ще продължа да изпълнявам функциите си на президент до този конгрес", каза още Блатер.

"Следващият редовен конгрес на ФИФА ще се проведе на 13 май 2016 година в Мексико Сити. Това ще създаде ненужно забавяне и аз приканвам Изпълкома да организира извънреден конгрес за избора на мой наследник при най-ранна възможност. Това трябва да бъде сторено по правилата на ФИФА и трябва да бъде оставено достатъчно време, за да могат най-добрите кандидати да се представят и да направят кампания", допълни швейцарецът.

"След като аз няма да бъда кандидат и съм свободен от задълженията, които едни избори неизменно налагат, ще мога да се концентрирам върху прилагането на дългосрочни, фундаментални реформи, които надхвърлят нашите предишни опити. От години работим здраво, за да постигнем административни реформи и въпреки че те трябва да продължат, е видно, че не са достатъчни. В Изпълкома има представители на федерации, върху които ние нямаме контрол, но за чиито действия ФИФА носи отговорност. Имаме нужда от дълбока структурна промяна", завърши той.

"Размерът на Изпълкома трябва да бъде намален и неговите членове трябва да се избират от Конгреса на ФИФА. Проверката за интегритет на всички членове на Изпълкома трябва да бъде провеждана вътрешно от ФИФА, а не от федерациите. Имаме нужда от ограничения в броя на мандатите не само на президента, но и на членовете на Изпълкома".

"Борил съм се за тези промени и преди, но всеки знае, че моите опити бяха блокирани. Този път аз ще успея", допълва Блатер.