Президентът на френската футболна федерация Ноел Льо Гре смята, че президентът на УЕФА Мишел Платини е най-добрият кандидат за поста президент на ФИФА. Днес президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че ще напусне поста на извънреден конгрес на организацията.

"Оставката ме учуди, защото през миналата седмица Блатер изглеждаше твърд в своите позиции", каза Льо Гре пред телевизионните камери. 

"Разбира се, неговото преизбиране не беше посрещнато много добре. Но все пак аз съм учуден. Това не е толкова лошо. Сега ние може да проведем избори със съвършено нови реални кандидати. Така ще бъде най-добре за всички. Аз не мисля, че принц Али бин ал Хюсейн можеше да победи Блатер. На мен ми се струва, че изборите може да спечели Мишел Платини. Аз го смятам за фаворит. Не знам дали той е готов за тази борба. Но винаги съм смятал, че Платини е най-добрият кандидат. Ако Европа иска да издигне свой кандидат, то това може да бъде само Платини", коментира още той.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се отнася с уважение към решението на президента на Международната федерация по футбол (ФИФА) Сеп Блатер да подаде оставка.

"Ние се отнасяме с дълбоко уважение към решението на Блатер да подаде оставка. По този начин той започна реформите на организацията и освободи място за нов ръководител на ФИФА, който ще направи промени", каза президентът на МОК Томас Бах.

Президентът на Германския футболен съюз Волфганг Нирсбах коментира информацията, че президентът на ФИФА Сеп Блатер е подал оставка.

"Това решение е правилно, но закъсняло. Ние се нуждаем от цялостност, сериозност и откритост в световния футбол. Оставката на Блатер няма да реши всички проблеми, но и със Сеп те едва ли щяха да бъдат решени", каза Волфганг Нирсбах.

Бившият нападател на английския национален отбор по футбол Гари Линекер е доволен от това, че президентът на ФИФА Сеп Блатер подаде оставка.

"Блатер е подал оставка. Не вярвам в това. ФИФА винаги ми се е струвала отлична порядъчна организация", написа в своя личен профил в социалната мрежа Туитър Гари Линекер, който е голмайстор на световното първенство през 1986 година в Мексико.

Президентът на английската футблна асоциация Грег Дайк коментира информацията за оставката на Йозеф Блатер от поста президент на ФИФА.

"Нещо от това, което стана през миналата седмица, е принудило Блатер да си отиде. Най-накрая можем да приведем ФИФА в ред. Може да се върнем назад и да видим как бяха избрани домакините на двете последни световни първенства. На мястото на катарците аз сега не бих се чувствал комфортно. Той си отиде. Дайте да празнуваме. Но това не значи, че Блатер е постъпил честно. Той вече дълги години не е бил честен", заяви Дайк.

"Напускането на Блатер от поста президент на ФИФА ще има големи последствия и ще доведе до промени в структурата на международния футбол", каза генералният секретар на Бразилската футболна конфедерация Валтер Фелдман.

"Не трябва да се отрича, че това събитие (оставката на Блатер) ще има големи последствия и ще доведе до промени в структурите на международния футбол. Събитията около ФИФА ще имат позитивен резултат. Обществото се модернизира и ние се нуждаем от определени промени", каза Валтер Фелдман пред местни
журналисти./БТА