Сеп Блатер е новият-стар президент на ФИФА.

79-годишният швейцарец остава начело на световната футболна централа, след като неговият опонент - принцът на Йордания Али бин ал-Хюсеин си направи отвод преди повторното гласуване. По този начин балотажът за президент на организацията се обезсмисли, а Сеп Блатер започна да приема поздравления за успеха си.

Дългогодишният шеф на ФИФА получи 133 гласа при първоначалното гласуване срещу 73 на своя опонент - Али бин ал-Хюсеин. Това прати избора на повторно гласуване, тъй като победителят се нуждаеше от 140 гласа, което е 2/3 от общия брой на асоциациите, имащи право на вот.

Преди да се проведе второто гласуване, съперникът на Блатер се отказа. За балотажа беше необходимо обикновено мнозинство, за да бъде определен новият бос на централата.

Битката се водеше между 79-годишния Сеп Блатер, който е начело на централата от 1998 година насам, и принца на Йордания Али бин ал-Хюсеин.

Мандатът, който ще е пети за швейцареца, е за срок от 4 години.

„Това беше едно прекрасно пътуване. Искам да благодаря на всички, които бяха достатъчно смели, за да ме подкрепят, но аз ще се оттегля от надпреварата. Желая ви всичко най-добро за в бъдеще“, заяви Али бин ал-Хюсеин при отвода си.

Изборът за президент бе предшестван от голям корупционен скандал, като няколко членове на управата бяха арестувани. Сеп Блатер обаче не се оттегли, въпреки съветите на много влиятелни фигури в света на футбола.