Ирак победи Украйна с 2:1 след обрат на „Групама Стейдиъм“ в Лион в мач от първия кръг на група „B“ на олимпийския турнир по футбол. След изиграването на първите мачове Мароко оглавява групата след успех с 2:1 над Аржентина в мач, който предизвика изключително голям скандал.

Украйна имаше тотален превес през първата част, но не успя да вкара гол. В 53-ата минута украинците закономерно поведоха с 1:0, след като Валентин Рубчинский се озова на точното място в точното време за да засече отбита топка и да я прати в мрежата.

Само четири минути по-късно Ирак успя да стигне до изравнително попадение. Айман Хюсеин изпълни дузпа в десния ъгъл, вратарят Кирил Фесюн не уцели посоката и топката влезе за 1:1. Наказателният удар бе отсъден за фал на Максим Брагару.

Изненадващо или не, в 75-ата минута Ирак стигна до пълен обрат в резултата. Карар Мохамед Али намери Али Джасим Елаиби, който напредна и нанесе хубав удар към долния десен ъгъл от границата на наказателното поле, с който оформи крайното 2:1.

В друг мач, игран по същото време, Япония разгроми Парагвай с 5:0 на „Матмут Атлантик“ в Бордо и оглави класирането в група „D“ преди двубоя между Израел и Мали.

Снимки: Gulliver/GettyImages
76 снимки

Азиатският тим излезе напред в резултата в 19-ата минута, когато Шансуке Мито си освободи пространство в наказателното поле, за да получи пас от Аюму Охата и с удар в долния десен ъгъл отбеляза за 1:0.

В 25-ата минута Парагвай остана с човек по-малко след директен червен картон на Уилдер Виера. През второто полувреме Япония се възползва от численото си превъзходство, реализирайки четири безответни попадения. В 63-ата минута Шансуке Мито засече с глава центриране на Коки Саито и покачи на 2:0. Седем минути след това Саито намери Рахито Ямамото, който с едно докосване вкара. В 82-ата минута покачи на 4:0, а пет минути след това Шота Фуджио оформи крайното 5:0.