Домакинът на Олимпийските игри Франция победи с класическото 3:0 САЩ в мач от първия кръг от група „А“ на турнира по футбол, игран на „Стад Велодром“ в Марсилия. „Петлите“, водени от легендата Тиери Анри, изпревариха Нова Зеландия, който също е с три точки, но с по-лоша голова разлика след успеха с 1:0 над Гвинея по-рано в сряда.

Французите „проспаха“ първото полувреме, в което ситуации за попадение липсваха. Чак към края двата отбора си отправиха по един удар. В 39-ата минута Пакстън Аарънс стреля към долния десен ъгъл, но Гийом Рест спаси, а две минути след това Жан-Филип Матета шутира неточно.

В 59-ата минута „янките“ бяха изключително близо до откриването на резултата, след като Джордже Михайлович стигна до отбита топка в наказателното поле и от близка дистанция успя да нанесе удар с глава, но за негово нещастие уцели напречната греда.

Само две минути след това пропускът на САЩ бе наказан и Франция излезе напред в резултата. Майкъл Олисе пусна към капитана Александър Лаказет, който си овладя топката и нанесе силен удар от сериозна дистанция към долния десен ъгъл, като не остави шансове на вратаря Патрик Шулте за 1:0.

В 64-ата минута американците имаха възможност да изравнят резултата, след като Пакстън Аарънсън скочи високо, за да засече центриране и отблизо нанесе удар с глава към долния ляв ъгъл, но Гийом Рест направи отлично спасяване, след което Джон Толкън нанесе нов изстрел, но топката се отклони в десния страничен стълб.

Франция реши всичко до голяма степен с второ попадение в 69-ата минута, а комбинацията отново бе между Лаказет и Олисе. Нападателят подаде към крилото, което овладя елегантно топката, вдигна погледа си и заби топката неспасяемо в десния ъгъл с шут от границата на наказателното поле.

Пет минути преди края на редовното време падна и трето попадение в американската врата. Жорис Шотар центрира от ъглов удар към Лоик Баде, който бе непокрит и с удар с глава оформи крайното 3:0 в полза на Франция.

Дълбоко в добавеното време на срещата гол за САЩ, дело на появилия се от резервната скамейка Грифин Йоу, не бе признат заради засада. Дясното крило си пое топката в наказателното поле след хубав диагонален пас, след което нанесе удар към далечния десен ъгъл и не остави шансове на вратаря, но се оказа в нередовна позиция.