Базел сензационно стигна до полуфиналите в Лига Европа, след като отстрани Тотнъм след изпълнение на дузпи. Швейцарците завършиха 2:2 като домакин с „шпорите“ в реванша, а 120-те минути се оказаха недостатъчни, за да променят общия резултат 4:4 от двата двубоя.

Първата част на „Санкт Якоб Парк“ премина в изключително темпо, като определено гостите бяха отборът, който предложи по-малко на своите фенове. Въпреки благоприятният резултат от първия двубой (2:2), играчите на Мурат Якин се хвърлиха в неспирни атаки още от началото.

В 12-ата минута те бяха на крачка да открият, когато пробив на Марко Щрелер завърши с остро центриране в пеналта, където Мохамед Сала стреля от няколко метра, но не успя да улучи вратата.

До средата на полувремето футболистите в бели екипи рядко осъществяваха траен контрол върху топката, заради което закономерно играта им не спореше. В 23-ата минута обаче късметът им се усмихна и те успяха да открият, противно на логиката. Ян Вертонген опита дълъг извеждащ пас по тревата към Клинт Демпси, който изглеждаше обречен на неуспех, но в решителния миг Александър Драгович се подхлъзна и топката мина зад гърба му. Демпси се ориентира светкавично, подмина вратаря Ян Зомер и реализира на празна врата.

Четири минути по-късно обаче този гол беше само история. Щрелер показа брилянтен поглед и намери Сала пред наказателното поле. Египетският национал на пръв поглед си поведе дълго топката, ала успя да я стигне и с външен фалц да я забие в долния ляв ъгъл зад Брад Фридъл.

В 36-ата минута Муса Дембеле изпрати истински снаряд към вратата на Зомер от 19 метра, но швейцарецът с атрактивно спасяване изби топката, която иначе влизаше в горния му десен ъгъл.

До края домакините имаха няколко добри атаки към вратата на Фридъл, но при всичките от тях завършващият пас се оказваше проблем.

Второто полувреме като че започна по-добре за Тотнъм, като в 48-ата минута Адебайор засече с глава центриране от ъглов удар, но ударът му стана лесна плячка за Зомер. В ответната атака обаче Базел стигна до корнер, при който централният защитник Шер стреля с глава при близката греда, а Фридъл не изби добре. Кълбото попадна право у Драгович, който просто го чукна между двама играчи на „шпорите“ за 2:1.

Адебайор получи нелош шанс да изравни в 53-ата, когато се измъкна на скорост от Шер, но си затвори ъгъла твърде много и в крайна сметка шутира в аут.

Този епизод маркира моментът, от който швейцарците започнаха да приемат играта по-трайно в своята половина. Сигналната лапма за тях светна веднъж в 75-ата минута, когато Майкъл Доусън бе оставен да стреля с глава след центриране от ъглов удар, но Зомер се справи.

Вторият път обаче, в 83-ата минута, се оказа фатален. Резервата Том Хъдълстоун центрира от пряк свободен удар по левия фланг, като насочи топката към далечния край на наказателното поле. Там тя бе поета от Клинт Демпси, който стреля с левия крак, а този път Зомер не бе никак убедителен и кълбото се дотърколи зад голлинията за 2:2. Повторенията показаха, че американецът е бил в засада при паса към себе си, но страничният съдия не маркира ситуацията.

Заключителните минути на редовното време предложиха още драма, след като в 89-ата минута Тотнъм остана с човек по-малко. Щрелер успя да се измъкне от опеката на Вертонген, който по безцеремонен начин подкоси откъсващия се сам срещу Фридъл нападател. Португалският съдия Олегарио Бенкеренса без колебание му показа заслужен червен картон.


szólj hozzá: Basel 2-2 (4-1 Pen) Tottenham ,Europa League

В продълженията отново първата голова ситуация бе за домакините. В 97-ата Мохамед Елнени изненада съперника с удар от около 32 метра, който разтърси левия стълб зад безпомощния Фридъл. Опитният страж плонжира отчаяно, но нямаше никакъв шанс да отрази шута, ако той бе в очертанията на вратата. В самия край на първите допълнителни 15 минути Диас умело се освободи от опеката на Томас Карол и без забавяне стреля фалцово към далечния десен ъгъл. Фридъл отново нямаше какво да направи, но кълбото тупна на сантиметри до гредата.

Тотнъм почти не напусна половината си през второто продължение, а футболистите на Якин използваха всяка удобна ситуация, за да стрелят към вратата. Въпреки численото си предимство и включването на Алекандър Фрай като смяна, Базел обаче не успя да избегне лотарията на дузпите.

Швейцарците първи стреляха от бялата точка и Фабиан Шер откри с удар в долния десен ъгъл. Фридъл хвана посоката, но не успя да отрази удара.

Изненадващо Том Хъдълстоун бе предпочетен от Вилаш-Боаш като откриващ изпълнител и това се оказа грешен ход. Англичанинът също избра десния долен ъгъл, но Ян Зомер с блестяща намеса спаси. Последва нов точен удар за Базел, дело на Марко Щрелер, а Сигурдсон с мощен удар в центъра върна надеждите за „шпорите“.

Фабиан Фрай също би високо под гредата при третата дузпа, а след него Адебайор разочарова, като прати топката високо над гредата.т Марсело Диас не трепна при решителното изпълнение с точен шут в центъра прати Базел на полуфинал.


szólj hozzá: Basel vs Tottenham Penalty Shootout