Молбата на английския елитен Лестър Сити да им бъде отложена утрешната среща с Тотнъм е отхвърлена от Висшата лига, тъй като футболът на Острова продължава да е изправен пред потенциален нов бум на заразените с COVID-19 или вариант Омикрон.

Роджърс заяви, че деветима негови играчи са заразени с коронавирус, както и "други медицински проблеми и добави, че целостта на цялото първенство е заложена на карта, след като се налага напрактика отборите да играят по два мача на седмица.

"За наше съжаление, не ни беше предложено никакво решение, което беше разочароващо в крайна сметка", започна Роджърс пред журналистите. "Ние влизаме в положението на Лигата и ги подкрепяме за мерките им в извънредната ситуация, но когато трябваше да получим ние подкрепа, не ни беше предоставена никаква опция. Имаме контузии, имаме КОВИД и не можем да правим ротации в отбора. А ни предстоят пет мача за 13 дни. Това си е предизвикателство, когато имаш пълен състав, но когато си така ограничен, е екстремно предизвикателство, казва още специалистът.

Правилата на Висшата лига за пандемичната ситуация гласят, че ако един отбор не може да събере 14 здрави футболисти, то мачът им може да бъде отложен и заради други фактори, като ниво на подготовката или времето, а също така дали е имало и неконтролируема ситуация. Също така от Лигата намекнаха, че ще се опитат да избегнат натрупване на отложени мачове в края на сезона.

Между 6 и 12 декември 3805 играчи и клубен персонал са били тествани за КОВИД-19, като са били открити 42 нови положителни случая - най-високата седмична цифра, откакто данните започнаха да се отчитат през май 2020-а година.

В Тотнъм вече имат два отложени мача - единият заради лошо време, а другият заради завишена бройка заразени с коронавирус, а също така не се игра поради подобен казус и срещата им с френския Рен от Лигата на Конференциите на УЕФА. Европейската централа ще решава съдбата на този мач по административен път, тъй като няма възможни дати за насрочването му.

Проблемите при тях не са по-малко, а мениджърът Антонио Конте се оплака, че има само 16 футболисти в днешната тренировка, в това число и юношите.

"Имаме четвъртък, петък и събота без тренировки. В неделя започваме отново да работим с неголяма бройка играчи, тъй като заразени вече имаме и в отбора до 23 години," заяви италианецът.

"Ситуацията не се променя много-много. Имаме играчи, които се връщат в тренировките, но те се нуждаят от време, за да намерят най-добрата си форма. Продължаваме да търсим варианти", добави Конте.