Сензацията в 15-я кръг на Висшата лига е факт.

Новакът Борнемут победи Челси с 1:0 на "Стамфорд бридж", макар и с гол от засада.

"Сините" загубиха у дома от новобранец за първи път от 2001-ва година, или от 43 такива срещи насам. За Жозе Моуриньо това бе едва второ поражение от наскоро промотиран отбор в кариерата му в Премиър лийг.

Единственият гол падна в 82-та минута, когато Глен Мъри отбеляза с глава. Останаха обаче много сериозни съмнения за засада, тъй като след втория шут, Тибо Куртоа бе излязъл напред, и само Бранислав Иванович бе последен отзад, а Мъри бе зад него.

Това е първа победа за Борнемут от септември насам, и трите точки измъкнаха поне за малко тима от зоната на изпадащите, докато Челси остана само на три точки от нея.

"Сините" имат само един успех в последните си шест мача за първенство.

Тибо Куртоа се завърна на вратата на Челси за първи път от три месеца, след като излекува контузия, а Еден Азар продължи да пропуска ситуации, и вече е в серия от 25 срещи без попадение във всички турнири.

Жуниор Станислас можеше да открие за Борнемут през първото полувреме, но Куртоа се намеси решително.

Артур Боруц отрази силен удар на Азар в края на първото полувреме, а след това и Педро тества стража. Оскар също не се справи с Боруц, и полувремето приключи при 0:0.

Диего Коста се появи на почивката, но Мат Ричи можеше да разочарова Челси още в началото на второто полувреме.

Коста пропусна с глава след това, а Неманя Матич пропусна най-чистото положение веднага след това.

Челси продължи да пресира, чрез Коста, и в 62-та минута реферът Майк Джоунс пропусна дузпа за "сините", като прецени, че играта с ръка на Саймън Франсис не е достатъчна.

Когато Челси намали оборотите, Борнемут веднага се възползва, и в 82-та минута падна попадението. Само 99 минути след като се появи в игра, Мъри се разписа. Куртоа само боксира един корнер, Стив Куук изпрати топката напред, а Мъри, макар и в засада, успя от голлинията да добави в мрежата за 0:1.

Челси се втурна напред в оставащите 10 минути, и на терена се появиха Бертран Траоре и Лоик Реми. Вместо това обаче при една контраатака "сините" за малко да получат и втори гол, но в крайна сметка и единият стигна на Борнемут за успеха на "Стамфорд бридж".