За Нюкасъл тази вечер предстои домакински мач срещу Арсенал. Двубоят е от решаващо значение за „топчиите“, които в момента са извън зона Шампионска лига. При успех на възпитаниците на Микел Артета обаче, лондонският тим отново ще се завърне в топ 4 и ще държи съдбата си изцяло в свои ръце преди последния кръг. Доста интересни и драматични изглеждат и нещата на дъното, където Нюкасъл може да има решаваща роля. 
 
Евертън, Лийдс или Бърнли - някои от тези 3 отбора ще рони горчиви сълзи в края на тази седмица.  И макар че към момента Бърнли е аут от Висшата лига, за тима предстоят два много важни мача. Гостуване на Стивън Джерард и Астън Вила, а след това домакинство на Нюкасъл. Точно мачът със „свраките“ може да има решаващо значение за съдбата на отбора.  Ситуацията е възможно да се развие така, че воденият от Еди Хау състав да изиграе огромна роля в битката за оцеляване. 
 
Нюкасъл има възможността да направи сериозна услуга на Евертън и Лийдс, но много неща зависят и от двубоите през тази седмица, когато Евертън приема Кристал Палас, а Бърнли ще гостува на Астън Вила. Трудно е да се каже, кой отбор е в най-лоша позиция, но фактите говорят, че ако от Бърнли загубят следващите си два двубоя и класирането остане такова, каквото е към днешна дата, то отборът ще се озове в Чемпиъншип през следващата кампания. 
 
В сравнително добра позиция изглежда Евертън, въпреки вчерашната домакинска загуба от Брентфорд. Франк Лампард и компания се нуждаят от 2 точки в оставащите си два двубоя, за да са напълно спокойни за съдбата си, а един успех срещу Палас в четвъртък вечер, автоматично ще остави „карамелите“ във Висшата лига.  
 
Колкото до Лийдс, за разлика от Бърнли и Евертън, „йоркширци“ имат само един мач до края на сезона, който е гостуване на Брентфорд. В зависимост от останалите резултати, тепърва ще стане ясно от какво се нуждае отбора на Джеси Марш, но битката за оцеляване ще е вълнуваща буквално до последните мигове. Същото важи в пълна степен и за борбата за титлата и битката за топ 4. Ставаме свидетели на един от най-оспорваните сезони  в английския футбол.