Играчите на Нюкасъл отново разбраха по трудния начин колко несправедлив може да е футболът. В мача с Блекбърн от първия кръг на Чемпиъншип за 2017 г. те създадоха над 20 положения, два техни гола бяха отменени и в крайна сметка паднаха с 0:1 след единствения точен удар на Роувърс във вратата за цял мач. 

Негов автор беше Чарли Мългрю на "Иууд парк" четвърт час преди края и в крайна сметка изстрадалата домакинска публика си тръгна с усмивки, вместо с разочарование от слабата игра на любимците си срещу лидера. 

Иначе още от самото начало "свраките" наложиха надмощие и методично създаваха положение след положение. Първият сериозен пропуск беше на Айзък Хейдън в 12-та минута, но вратарят на Роувърс се намеси подобаващо. 

В 20-та минута Мо Диаме изстреля истински снаряд, след като се подигра със защитата на домакините, но бомбата му от над 25 метра щеше да счупи гредата, но не и да влезе в мрежата. 

До почивката и Дуайт Гейл се отличи с няколко пропуска от чисти положения, но в крайна сметка попадения през първите 45 минути на мача нямаше. Развръзката остана за второто полувреме. 

А в него "джордитата" не можеха да повярват какво им се случва. Първо в 54-та минута Дуайт Гейл се разписа с глава след центриране от фаул, но при изстрела си беше зад защитата и попадението не беше зачетено. 

Пет минути по-късно отново Нюкасъл стигна до гол, този път чрез Киърън Кларк. И пак до него се стигна след разбъркване при пряк свободен удар, но се оказа, че е играл с ръка и съдията и този път не призна гола. 

Всички тези пропуски на гостите бяха наказани четвърт час преди края. Тогава Чарли Мългрю стреля от пряк свободен удар от дъгата пред наказателното поле. Топката мина през всички защитници и се оплете в левия ъгъл на вратаря - 1:0 с първия и единствен точен удар на Блекбърн в този мач. 

До края Нюкасъл не можа да отвърне на удара и трябваше да се примири със загубата, която го свали от върха на класирането. Там се озова Брайтън с 54 точки, с две повече от "свраките", след победата с 2:1 над Фулъм в Лондон. Блекбърн пък взе глътка въздух в борбата за оцеляване и вече е с 24 точки.