Манчестър Сити победи Арсенал с 3:1 като гост в отложен мач от 12-ия кръг на Висшата лига. Кевин де Бройне даде преднина на "гражданите" в 24-ата минута, но три минути преди края на първото полувреме Букайо Сака възстанови равенството от дузпа. 

Във второто полувреме Джак Грийлиш отново даде аванс на гостите, а в 82-ата минута Халанд вкара и третото попадение във вратата на "топчиите". Така Манчестър Сити взе трите точки и временно се изкачи на върха във Висшата лига, заради по-добрата си голова разлика. Арсенал все пак има мач по-малко.


Gulliver/GettyImages
88 снимки

Още във втората минута Арсенал нахлу в наказателното поле на "гражданите". Изстрел на Еди Нкетия бе блокиран, а след това топката попадна в краката на Джака, който също си опита късмета, но стреля високо над напречната греда.

В 6-ата минута Рияд Марез използва скоростта си, за да пробие отдясно и да се озове в пеналтерията на "топчиите". Той опита подаване по земята към бялата точка за изпълнение на дузпи, но пасът му бе пресечен, а топката изчистена. Арсенал отново пое контрол върху играта. 

Кевин де Бройне сбърка с изнасянето на топката в 12-ата минута, когато обърка подаване в центъра на терена. От там бе пуснат извеждащ пас към Еди Нкетия, който опита да стреля, но бе блокиран.

Манчестър Сити бе близо до попадението в 16-ата минута, когато Рияд Марез прати остро центриране на далечната греда, където до топката стигна Халанд. Норвежкият голмайстор бе принуден да завърши с едно докосване, но дори не уцели вратата. 

Шест минути след това пък напрежението се прехвърли пред другата врата - тази на Манчестър Сити. Арсенал комбинира добре и завърши атаката си с центриране към Нкетия, който успя да се извиси над всички и да стреля. Ударът му с глава обаче мина встрани от вратата. 

В 24-ата минута Кевин де Бройне даде преднина на "гражданите" след сериозна грешка на Томиясу. Десният краен защитник върна топката назад, но не достатъчно силно, за да кълбото стигне до Рамсдейл. Вместо това Де Бройне се възползва от лошия пас на защитника и хвана в крачка стража на Арсенал. Белгийският плеймейкър прехвърли вратаря и прати топката в мрежата. 

Само четири минути по-късно грешникът Томиясу имаше шанс да се реваншира с далечен изстрел, който обаче не попадна в целта. В 29-ата минута Букайо Сака се оказа с топка в краката и във вътрешността на наказателното поле, но се забави и топката му бе отнета. 

В 40-ата минута Еди Нкетия бе изведен, той успя да стреля, след което се сблъска с Едерсон. Топката бе блокирана от Нейтън Аке тъкмо преди да премине голлинията. Играта обаче бе спряна, тъй като главният съдия посочи бялата точка и отсъди дузпа за Арсенал заради контакта между Нкетия и стражът на "гражданите". Интересното в ситуацията бе, че Едерсон вече имаше жълт картон, но не получи втори заради направената дузпа. Букайо Сака се нагърби с отговорността да изпълни наказателния удар. Той излъга вратаря и прати топката в мрежата за 1:1.

Секунди преди редовното време на първото полувреме да изтече, Гюндоган имаше шанс да стреля, но Рамсдейл се намеси отлично и спаси. След това бе отсъедена и засада. Дълбоко в шесте добавени минути на първата част, Родри стреля с глава, а топката срещна крака на Нейтън Аке и срещна напречната греда на "топчиите".

Второто полувреме започна по-спокойно. Първите пет-шест минути ситуациите пред двете врати липсваха, вместо това борбата бе в средата на терена. Манчестър Сити се опитваше да контролира повече топката и темпото на игра. 

В 56-ата минута Габриел Магаляеш събори Ерлинг Халанд в собственото си наказателно поле и логично съдията отсъди дузпа. При прегледа на ситуацията обаче се видя, че норвежецът е в засада при паса към него. Така решението на главния рефер бе отменено.

Пеп Гуардиола първи погледна към смените, той извади Рияд Марез, а в игра се появи Аканджи.

В 64-ата минута Томиясу проби отдясно и потърси с остър пас Нкетия, който обаче се размина с топката пред опразнената врата на Манчестър Сити. Това определено бе най-чистото положение на домакините от началото на второто полувреме. 

Четири минути след това Манчестър Сити бе близо до голя след центриране на Де Бройне. Родри първи стреля, но Рамсдейл се справи с удара му. След това топката попадна в Аканджи, чийто удар бе блокиран на голлинията от защитник на "артилеристите". Само няколко мига след това грешка на Арсенал вдигна сериозно напержението пред Рамсдейл. Халанд обаче не успя да се справи със стража. 

Габриел Магаляеш сбърка с изнасянето и Манчестър Сити се възползва по перфектния начин. Халанд пое контраатаката за "гражданите", а след това топката стигна до Джак Грийлиш, който бе в пеналтерията на домакините. Анличанинът не сбърка и прати топката в мрежата зад Рамсдейл.

В 79-ата минута Леандро Тросар се сгромоляса в наказателното поле на Манчестър Сити. Той се сблъска с Кайл Уокър, но съдията бе категоричен, че нарушение няма. 

Три минути след това Ерлинг Халанд също се разписа. Норвежецът получи страхотен пас от Де Бройне, който нахлу в пеналтерията на домакините. Белгиецът намери Халанд, който запази хладнокръвие и прати топката покрай стража на "топчиите".

Еди Нкетия имаше добър шанс да засече центриране с глава. Футболистът на Арсенал бе свободен на далечната греда, но не успя да уцели добре топката в последните секунди на редовното време. В добавените пет минути на мача нямаше повече опасни положения. 

Арсенал Манчестър Сити

източник: Sofascore

FT / АРСЕНАЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:3

0:1 Кевин де Бройне 24'

1:1 Букайо Сака 42'

1:2 Джак Грийлиш 72'

1:3 Ерлинг Халанд 82'

Съставите на двата отбора:

Арсенал: 1. Аарън Рамсдейл, 18. Такехиро Томиясу, 12. Уилям Салиба, 6. Габриел Магаляеш, 35. Олександър Зинченко, 20. Жоржиньо, 34. Гранит Джака, 8. Мартин Йодегор, 7. Букайо Сака, 11. Габриел Мартинели, 14. Еди Нкетия

Треньор: Микел Артета

Манчестър Сити: 31. Едерсон, 2. Кайл Уокър, 3. Рубен Диаш, 6. Нейтън Аке, 16. Родри, 17. Кевин де Бройне, 8. Илкай Гюндоган, 20. Бернардо Силва, 26. Рияд Марез, 10. Джак Грийлиш, 9. Ерлинг Халанд

Треньор: Хосеп Гуардиола