Отборите на Ливърпул и Манчестър Юнайтед завършиха при резултат 0:0 в мач от 17-ия кръг на Висшата лига. Срещата на "Анфийлд" бе лишена от попадения, а домакините създадоха по-големият брой положения. Все пак "червените дяволи" си тръгнаха с точка от гостуването си на мърсисайдци. 

С това равенство тимът на Юрген Клоп сдаде първото място, след като по-рано през деня Арсенал взе своя мач. Ливърпул е с 38 точки на втората позиция, със същия актив е и Астън Вила на третата, а "артилеристите" водят на двата отбора с 1 точка. Манчестър Юнайтед пък остава на седмо място в клсирането с 28 пункта.

Ливърпул започна отлично срещата, като още в първите минути притесни отбраната на "червените дяволи". Видя се колебливост първо при центриране на Цимикас, с което Онана се размина, а след това последваха още два корнера. При последният от тях Салах опита изстрел от трудна позиция, а топката мина встрани от вратата. 

Манчестър Юнайтед показа основното си оръжие, а именно контраатаката в 6-ата минута на мача. Антони бе намерен отдясно, а бразилецът бързо нахлу в наказателното поле на мърсисайдци, но последвалият удар бе блокиран от Цимикас. 

В 10-ата минута Гарначо получи и опита късмета си с шут извън пеналтерията на домакините. Изпълнението му обаче не бе добро и топката прелетя далеч от целта. Само две минути след това Собослай на свой ред опита с изстрел от дистанция, който мина над напречната греда.

Шест минути след това дойде и първата много добра възможност за мърсисайдци. Собослай продължи надясно към Трент, а той намери Нунес, който обаче не успя да стреля с глава. Стражът на гостите излезе напред, за да улови, но изпусна топката. Мохамед Салах бе най-близо до нея, но не успя да я прати в мрежата.

Gulliver/GettyImages
41 снимки

Ливърпул изпълни седмия си ъглов удар в 28-ата минута. При него Арнолд прати добро центриране, а Ван Дайк надскочи всички, за да стреля с глава. Топката отиваше под напречната греда, но Андре Онана успя с чудесна реакция да я избие над вратата. 

В 36-ата минута Цимикас центрира от пряк свободен удар, в наказателното поле футболист на Манчестър Юнайтед изчисти, а топката попадна в Гравенберх. Нидерландецът стреля директно от въздуха, а след рикошет в Коби Мейну топката излезе в нов корнер. Мърсисайдци отново не успяха да се възползват от статичното положение по най-добрия начин.

Райън Гравенберх се включи по десния фланг в 42-ата минута. Той получи и веднага потърси Салах, който пък шутира с левия крак от границата на наказателното поле. Ударът му обаче не затрудни вратаря на гостите, който улови. 

В последната минута от редовното време на първата част Дарвин Нунес получи добър пас в пеналтерията на "червените дяволи". Уругвайският нападател обаче се забави, а в крайна сметка изстрелът му бе блокиран от защитник на Юнайтед.

Две минути след подновяването на играта Трент имаше добра възможност да се разпише. Защитникът се включи добре в нападението на мърсисайдци и нахлу в наказателното след пас на Салах. От малък ъгъл англичанинът стреля, но встрани от целта.

В 50-ата минута Александър-Арнолд пусна добър пас към Салах отдясно. Египтянинът пък потърси Дарвин Нунес в наказателното, но пресили подаването си и то отиде в ръцете на Онана преди нападателя да стигне до топката.

Пет минути след това дойде най-добрата възможност за "червените дяволи". Коби Мейну намери Гарначо със страхотен извеждащ пас. Аржентинецът пое и напредна, но преди да стреля Трент успя да се намеси, а топката стана лесна за улавяне от страна на Алисон.

В 64-ата минута Мохамед Салах получи от влезлия Гомес. След това египетския голмайстор успя добре да се завърти и нанесе изстрел с левия си крак. Ударът му обаче не затрудни вратаря на Манчестър Юнайтед.

Две минути по-късно Трент отново бе близо до гола. Той заигра като полузащитник след влизането в игра на Джо Гомес. Салах подаде надясно именно към крайния бранител, който пък намери Трент в центъра. Фронтално към вратата англичанинът стреля, а топката премина опасно блзио до десния страничен стълб на вратата. Онана можеше само да изгледа тази топка.

Малко след това Расмус Хойлунд остана очи в очи с Алисон след отлична контраатака на гостите. Датчанинът комбинира със Скот МакТоминей и остана на отлична стрелкова позиция. Стражът на Ливърпул обаче блесна с намеса и отказа нападателя на Манчестър Юнайтед.

Положенията валяха и пред двете врати. В 70-ата минута напрежението се пренесе пред тази на гостите. Салах получи от Трент и след някокло залъгващи движения стреля, но Онана отново се справи. Шест минути след това Луис Диас пък не успя да прати топката във вратата на "червените дяволи". Секунди по-късно, след корнер, Конате също имаше шанс да стреля и го направи. Изпълнението му обаче бе в центъра на вратата и камерунският страж на Юнайтед не бе затруднен.

В 81-ата минута Харви Елиът получи и си спечели пространство, след което шутира извън наказателното на гостите. Ударът му леко рикошира от противников играч, но не създаде проблеми на Андре Онана.

Четири минути след това домакините имаха сериозни претенции за дузпа, след като Костас Цимикас центрира, а в наказателното с ръка игра Люк Шоу. Ситуацията бе преразгледана, но бе преценено, че до играта с ръка се стига след рикошет в крака на бранителя и така наказателен удар за мърсисайдци нямаше.

В продълженията Гакпо се извиси над всички в наказателното и стреля с глава, но встрани от целта. Две минути след това Диого Дало избесня след отсъден тъч за Ливърпул. Защитникът веднага получи жълт картон от Майкъл Оливър, но това не спря гневната му реакция, заради която мигновено последва втори жълт и червен картон.

Ливърпул - Манчестър Юнайтед

източник: Sofascore

FT | ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 0:0

Съставите на двата отбора:

Ливърпул: 1. Алисон, 66. Трент Александър-Арнолд, 5. Ибрахима Конате, 4. Върджил Ван Дайк, 21. Константинос Цимикас, 3. Ватару Ендо, 38. Райън Гравенберх, 8. Доминик Собослай, 7. Луис Диас, 9. Дарвин Нунес, 11. Мохамед Салах

Треньор: Юрген Клоп

Манчестър Юнайтед: 24. Андре Онана, 23. Люк Шоу, 19. Рафаел Варан, 35. Джони Еванс, 20. Диого Дало, 4. Софиян Амрабат, 37. Коби Мейну, 39. Скот МакТоминей, 21. Антони, 19. Алехандро Гарначо, 11. Расмус Хойлунд

Треньор: Ерик тен Хаг