Тимът на Ливърпул постигна ужасно труден успех в 32-ия кръг, надвивайки с 2:1 у дома Тотнъм Хотспър след невероятна драма и късмет. Успехът отново върна „червените” на върха в Премиършип, като отново са с две точки пред Манчестър Сити и имат 79 пункта. Все пак „гражданите” са с мач по-малко. Роберто Фирмино даде аванс на домакините с гол в 16-ата минута, но колебливото представяне през второто полувреме направи така, че Лукас Моура изравни в 70-тата минута. В 90-тата пък Тоби Алдервайрелд си отбеляза автогол пред „Коп”, за да направи така, че феновете на Ливърпул да видят за пореден път през този сезон гол в последните минути на своя стадион.

Ван Дайк: Ще продължим да се борим до края

Акцентът от автогола на белгиеца може да падне, че това е поредният гол през този сезон, който пада към вратата пред легендарната трибуна и се явява много ценен в оставането на Ливърпул в борбата за титлата. "Червените" откраднаха успеха срещу Евертън в 96-ата минута след чутовна грешка на стража на "карамелите" Джордан Пикфорд, а също така изтръгна победата след автогол на Хулиан Сперони от Кристъл Палас.

Юрген Клоп: Приказно ще е да станем шампиони, борим се срещу най-добрия отбор в света

Тотнъм пък ще продължи да се бори със „зъби и нокти” за мястото си в Топ 4, като има 61 точки и е трети. Точно толкова има и четвъртия Манчестър Юнайтед, който е с по-лоша голова разлика.

Иначе Юрген Клоп подрежда своите в схема 4-3-3, правейки две промени за дуела с „шпорите”. Германецът е придал енергия на халфовата си линия, пускайки в игра Джеймс Милнър и Джордан Хендерсън, които заменят Адам Лалана и Фабиньо, които играха в последния мач срещу Фулъм.

Маурисио Почетино пък извежда своите на „Анфийлд” без Ерик Дайър, който пропуска мача заради травма. Схемата на Тотнъм е 5-3-2, а Хари Кейн повежда атаката и ще бъде подпомаган от Лукас Моура и Кристиан Ериксен. Факт е, че Почетино не не на скамейката на "шпорите", тъй като изтърпява наказание и гледа дуела от ложите.


 

Двата отбора стартираха в много бързо темпо двубоя в Ливърпул. В първите минути на срещата стражът на Ливърпул Алисон Бекер действа не добре в наказателното си поле, неуспявайки да улови лесна топка, но Хари Кейн не успя да се възползва от грешката му. Последва неточност от Жоел Матип, който се подхлъзна и това даде възможност на Кристиан Ериксен да изведе Лукас Моура в наказателното поле, но Александър-Арнолд изби топката с шпагат, току пред крака на бразилския офанзивен футболист на лондончани.

В 11-ата минута Тотнъм организира атака, точно по вкуса на тази на Ливърпул. Лондончани откраднаха във висока линия топката и контраатакуваха яростно, като Лукас Моура се понесе с дрибъл. Накрая той комбинира с Муса Сисоко, а опорният халф на Тотнъм нанесе удар, който беше плашещо неточен. В хода на първите десетина минути пък Тотнъм тормозеше Ливърпул по крилата, в следствие на по-офанзивната игра на Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън.

След 16 минути игра Ливърпул откри резултата с първия си точен удар. Андрю Робъртсън овладя топката отляво и даде пленително центриране между централните бранители на Тотнъм за Роберто Фирмино. Бразилецът насочи прекрасно топката с глава, неоставяйки абсолютно никакъв шанс на Юго Лорис да се намеси.

Миг по-късно ново центриране на шотландския краен бранител на Ливърпул бе изчистено вдясно, а топката бе посрещната от Александър-Арнолд. Юношата на Ливърпул отправи удар с десния крак, но топката премина край десния страничен стълб на вратата на Тотнъм.

В 20-тата минута Ливърпул създаде нова опасна атака, която премина отляво през Робъртсън. Той комбинира назад със Салах, който изостана, но продължи към Вайналдум. Последва къс пас за Садио Мане, ала ударът на сенегалеца бе неточен – аут. В 28-ата минута Трент Александър-Арнолд центрира от ъглов удар, а играчите на Ливърпул наситиха вратарското наказателно поле с много футболисти. Десният защитник на Ливърпул завъртя топката, която летеше към вратата на Лорис, който нямаше никакъв шанс да се намеси, но за жалост на десния бек тя се отклони в гредата и излезе аут.

Три по-късно Роберто Фирмино получи извеждащ пас зад гърба на защитата и неутрализира защитата на Давинсон Санчес. Бразилецът понечи да комбинира със Садио Мане, ала Ян Вертонген блокира пътя на топката и опасността привърши. 

В 33-ата минута пък Тотнъм организира атака, а Али и Ериксен комбинираха по дължината на късо разстояние. Топката бе овладяна от английския полузащитник, който не се престраши да отправи удар от воле, но топката прелетя над напречния стълб на Алисон. В следващата атака пък Жоел Матип покри засадата и Хари Кейн овладя топката. Обработването ѝ отне повече от нужното време на английския голмайстор, за да може Ван Дайк да се притече и блокира опита на Кейн за шут.

В 37-ата минута Тотнъм оцеля. Домакините създадоха блестяща атака, а Фирмино подаде към Садио Мане. Нападателят на Ливърпул овладя и отправи фалцов удар, а Юго Лорис „замръзна” на място в средата на вратата. За щастие на световния шампион с Франция обаче топката прелетя много близо край левия му страничен стълб.

Салах след 17-те гола: Навярно имам слаб сезон

Второто полувреме започна с положение за Ливърпул след изпълнение на корнер с къс пас към Милнър. Халфът на Ливърпул потърси на втора греда Върджил ван Дайк, който стреля с глава, но топката излетя аут. Последваха мигове на разконцентрираност в играта на Ливърпул, а Тотнъм започна да владее добре топката, но опасности пред вратата на Алисон Бекер липсваха. В 55-ата минута Лукас Моура влезе отляво на скорост и бе блокиран от двама бранители на Ливърпул и се строполи в наказателното поле. Мартин Аткинсън не остана очарован от претенциите за дузпа на бразилеца.

Последва дълъг извеждащ пас за Роберто Фирмино, който бе тръгнал на скорост, а Давинсон Санчес го задържа и спря устрема му, но въпреки това съдиите, по подобие на претенциите на Моура миг по-рано, не уважиха и тези на Роберто Фирмино.

В 56-ата минута пък Тотнъм направи първия си голям шанс в мача. Дани Роус пусна пас по земя отляво към Хари Кейн. Нападателят овладя и стреля, но Алисон отрази. Топката отиваше към Кристиан Ериксен, който стреля, но чудесна намеса на Андрю Робъртсън предотврати сигурен гол за лондончани.

Две по-късно Фирмино пусна по земя през средата за Салах, а египтянинът напредна на скорост. №11 на Ливърпул можеше да комбинира със Садио Мане вляво, но вместо това реши да стреля, което в крайна сметка се оказа грешния избор, тъй като Тоби Алдервайрелд блокира удара му. В 69-ата минута пък Вертонген сбърка при изнасянето на топката, а Арнолд подаде веднага към Салах. Египтянинът овладя и стреля мощно с левия крак, но топката прелетя над гредата.

В 70-тата минута Тотнъм изравни резултата на "Анфийлд". Топката бе доставена надясно за Киърън Трипиър, който върна по земя за Ериксен. Датският плеймейкър извади невероятен късмет, че кривият му удар се превърна в пас за Лукас Моура, който бе забравен от защитата на Ливърпул и вкара в опразнената врата - 1:1.

В 76-ата минута Александър-Арнолд стреля отдясно с левия крак, а блестяща намеса на Лорис прекъсна пътя на кълбото към вратата му. Три по-късно пък Ван Дайк се размина да засече топката от корнер, а зад него Роберто Фирмино сложи тялото си и продължи пътя и, но Лорис закова кълбото пред аутлинията. В 81-ата минута резервата Дивок Ориги стреля от пряк свободен удар, а топката рикошира в стената на Тотнъм и промени много летежа си. Лорис остана непомръднал на голлинията и само изгледа как тя преминава много близо край дясната му греда.

Пет минути преди края на редовното време Тотнъм пропусна "златен шанс" да направи пълен обрат. Играчите на Ливърпул увиснаха при контраатака на "шпорите", а Хюн-мин Сон и Муса Сисоко останаха сами срещу Ван Дайк. Холандският бранител осъществи прекрасна зонова защита, непозволявайки на Сисоко да комбинира със Сон. Последва удар на Сисоко, който обаче прелетя над напречната греда.

В последната минута на редовното време Ливърпул отново поведе в резултата пред трибуната "Коп". Трент Александър-Арнолд центрира на далечната греда за Мо Салах, който веднага стреля с глава по диагонала. Юго Лорис боксира топката в тялото на Алдервайрелд, а белгийският бранител на Тотнъм си вкара топката в собствената си врата - 2:1 за Ливърпул.

Интересно: Съдия куфее при победния гол на Ливърпул

В следващия кръг Ливърпул гостува на борещия се за оцеляване Саутхемптън, а Тотнъм ще открие новия си стадион при домакинството си на Кристъл Палас.


1:0 Роберто Фирмино (16')

1:1 Лукас Моура (69')

2:1 Тоби Алдервайрелд (90'-автогол)


Ливърпул (4-3-3): Алисон – Александър-Арнолд, Върджил Ван Дайк, Жоел Матип, Андрю Робъртсън – Джеймс Милнър (77' - Фабиньо), Джорджинио Вайналдум, Джордан Хендерсън (77'-Дивок Ориги) – Садио Мане, Роберто Фирмино, Мохамед Салах (90+4' - Деян Ловрен)

Мениджър: Юрген Клоп

Тотнъм (5-3-2): Юго Лорис – Киърън Трипиър, Ян Вертонген, Давинсон Санчес (69' - Хьон-мин Сон), Тоби Алдервайрелд, Дани Роус – Муса Сисоко, Кристиан Ериксен, Деле Али – Лукас Моура (82' - Бен Дейвис), Хари Кейн

Мениджър: Маурисио Почетино

Стадион: „Анфийлд”, Ливърпул

Съдия: Мартин Аткинсън

58 снимки