Клубовете от Висшата лига отбелязват рекордни приходи за изминалата година, като топ 6 продължава да се откъсва от останалите във финансово отношение. Всичките отчети за миналия сезон са регистрирани в Companies House, а финансовите анализатори Deloitte и Vysyble са компилирали доклади, които поглеждат към общата картина в елита на английския футбол.

Общият оборот е достигнал 4.8 млрд. паунда през 2017-18, което е ръст с 200 млн. в сравнение с предишната кампания, но общите разходи за заплати се покачили с 400 млн. паунда до 2.9 млрд., като средното отношение заплати/приходи се е повишило от 55 на 59%. Това означава, че оперативната печалба е паднала с 16% до 0.9 млрд. паунда и общата печалба преди данъчно облагане се е понижила до 0.4 млрд. от рекордната през 2016/17 0.5 млрд. паунда.

Има пропаст между клубовете от топ 6 – Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм, и всички останали. Според Deloitte, ръстът в приходите се дължи, в частност, най-вече на всички от топ 6 без Арсенал, който играха в Шампионската лига през изминалия сезон – рекорд за лигата по отношение на брой клубове в най-престижната европейска клубна надпревара – като всички пет от тях достигнаха до фазата на елиминациите в турнира. Това значително подобри оборота на клубовете от телевизионно излъчване и реклама.

В допълнение, домакинските двубои на Тотнъм, които се играеха временно на Националния стадион „Уембли“ позволи на тима от Северен Лондон да увеличи своя приход от гостоприемство, билети и спонсорство. Това позволи на клуба и да отбележи рекордна печалба след данъчно облагане от 113 млн. паунда миналия сезон, като в това отношение задмина Ливърпул със 106 млн. за същия период. Фактите сочат, че именно „шпорите“ са допринесли за повече от половината приходи по време на мачовете и почти четвърт от тези за реклама, докато Ливърпул и Тотнъм заедно носят общо 58% от общата печалба преди данъчно облагане. Когато прибавим Арсенал, Челси и двата манчестърски клуба в уравнението, контрастът с останалите отбори става явен.

Според Vysyble, топ 6 допринасят за 89% от общата печалба преди данъчно облагане – 401 млн. паунда – за сравнение, през 2016-17 процентът е бил едва 36, а сумата 179 млн. Шестте най-богати клуба във Висшата лига са спечелили помежду си повече от 53.4 млн. паунда на седмица – 48.4 млн. през изминалия сезон, докато останалите 14 клуба са заработили общо 39.4 млн. паунда на седмица – с 200 000 по-малко в сравнение с миналата година. Разликата между шестия и седмия по отношение на оборот – Тотнъм и Евертън – се е повишила от 77 млн. до 192 млн. паунда, а разликата в приходите от върха до дъното – Манчестър Юнайтед и Уест Бромич Албиън бе 465 млн. – най-голямата, отчитана досега. Анализите на Deloitte бяха фокусирани върху цените за таланти и отбелязаха, че почти половината от лигата е похарчила 70% за заплати.

„Увеличението в разходите за заплати се очакваше на фона на натоварени трансферен пазар през 2017-18, като два рекордни прозореца отчитат разходи от 1.9 млн. паунда“, заяви главният мениджър на Deloitte Тим Бридж. „Въпреки това, предвид предполагаемото покачване на цената за телевизионни права в следващия цикъл на излъчване, ръстът в разходи за заплати и трансфери може да се забави, което вече бе сигнализирано от изчислените 1.4 млн. паунда брутни трансферни разходи през настоящия сезон. При акцента на това как клубове могат да генерират ръст в приходите от източници, различни от телевизионното излъчване, е възможно да наблюдаваме спад в нивата на печалбите преди данъчно облагане в следващите няколко години“, завърши той.