Тайсън Фюри ще се изправи срещу MMA звездата Франсис Нгану в кросоувър битка на 28 октомври в Рияд, Саудитска Арабия. Новината бе обявена официално днес. Титлата на Циганския цар на WBC в тежка категория не е заложена в битката.

Фюри държи колана на WBC от февруари 2022 г. Оттогава той успешно го задържа в реванш с бившия шампион Дионтей Уайлдър, задължителна защита срещу Дилиън Уайт и доброволен шанс за триумф, даден на Дерек Чисора.

За да определи следващия му претендент, WBC нареди на двамата най-високо в ранглистата - Уайлдър и Анди Руис да се бият във финален елиминатор миналия ноември. Двамата така и не успяха да се договорят и до ден днешен.

Титлата на Фюри няма да бъде на линия срещу Нгану, който не е класиран и ще направи своя боксов дебют. WBC публикува изявление, в което се казва, че нейният шампион в тежка категория е получил „специално разрешение“.

„Маурисио Сулайман, президент на WBC, каза, че Тайсън Фюри е получил специално разрешение от WBC да се бие с Франсис Нгану, тъй като няма официален претендент. Той спомена, че Фюри се е опитал да договори битките срещу Руис, Джошуа и Усик, но не е постигнато споразумение“, се казва в изявление на Световния боксов съвет.

Много фенове са на мнение, че санкциониращият орган е трябвало да промени окончателния си ред за елиминиране, когато Руис и Уайлдър не са се договорили за битка навреме, предлагайки задължителния шанс за титлата на друг класиран претендент. Наистина се задават въпроси относно системата за класиране като цяло и как тя е била напълно неефективна при намирането на битка за световния шампион.

Приемането на кросоувър събитието – което ще бъде по правилата на бокса – беше до голяма степен негативно. С двубоя с Нгану в края на октомври и всякакви разговори за битка с Усик за обединяване на титлите в тежка категория отпадат поне до февруари 2024 г. Според промоутъра Франк Уорън, който работи с Фюри, световният шампион на WBC в тежка категория изглежда настроен изобщо да не защитава пояса си тази година.