Александър Волкановски продължава да властва в категория перо на UFC. Австралиецът победи с нокаут Яир Родригес в основната битка на UFC 290 в Лас Вегас. Той се наложи с технически нокаут в трети рунд, след мощен бой върху съперника, заради който рефера спря битката.

В последния си бой Волкановски загуби от Ислам Махачев в лека категория, но и до сега мнозина смятат, че е заслужавал победата. Яир Родригес, който спечели последователни мачове и наскоро впечатли с победа със събмишън във втория рунд срещу Джош Емет, бе претендентът за титлата. Но както се и очакваше, то ва се оказа голяма стъпка за Родригес.

Волкановски се би по-добре във всеки от първите два рунда, но в третия вече натисна противника. Дясно кроше при контраатака попадна право в главата на Родригес, който едва остана на краката си. Австралиецът натисна и залепи противника за мрежата със серия от удари с ръце, след което го хвана и хвърли на земята. Канодадата от удари продължи над безпомощния Родригес, който се беше свил и опитваше да се предпази. В крайна сметка съдията спря боя в 4:19 от началото на третия рунд.

Феновете на Родригес обаче са недоволни от съдията, заради удар с глава от страна на Волкановски, който остана ненаказан.