Ислам Махачев защити титлата си в лека категория от UFC. Дагестанецът спечели спорен успех срещу шампиона в категория перо Александър Волкановски. Мачът бе основното събитие на UFC 284, което се проведе в Пърт, Австралия – родината на Волкановски.  Махачев победи със съдийско решение - 48–47, 48–47, 49–46.

Битката беше изключително равностойна. В първия рунд Волкановски беше по-активен от Махачев, който започна бавно. Ляво кроше от Волкановски изпрати Махачев назад. После Махачев свали съперника на земята.

Във втория рунд Волкановски опита да събори съперника. Двамата си размениха тежки крошета. В третия рунд дагестанеца започна с хай кик, но отнесе дясно кроше. Махачев сграбчи Волкановски и го събари, но австралиеца се изправи се изправи.


В четвъртия рунд след кратка игра в стойка Махачев пренесе битката на земята. Той успя да задържи долу Волкановски през повечето време от рунда. Това определено му спечели рунда.

В петия рунд австралиецът се представи силно и всичко се сведе до съдийското решение. Съдиите отсъдиха единодушно в полза на Махачев - (48–47, 48–47, 49–46). Това решение беше доста изненадващо, защото разликата между двамата не беше чак толкова очевидна.

С тази победа Махачев остава шампион в лека категория. Той е в серия от 12 поредни победи и свали Волкановски от първата позиция в класирането на UFC, независимо от категорията. Махачев стана №1 ММА боец в света.

Волкановски  от своя страна губи за първи път в UFC. Той не успя да стане шампион в две категории едновременно и се раздели със серията от 22 поредни победи. Волкановски ще трябва да се бие с Яир Родригес, който спечели временната титла в категория перо.