UFC 290 тази събота в Лас Вегас ще донесе два боя за титла. Картата както винаги е изпълнена с невероятни мачове. Имаме две битки за титлата. Един в категорията перо между Александър Волкановски и Яир Родригес, както и титлата в категория муха между Брандън Морено и Александър Пантоха.

Волкановски загуби от Ислам Махачев в лека категория, но и до сега мнозина смятат, че е заслужавал победата. Несъмнено той се доказа като един от най-добрите в спорта днес. Австралиецът ще се завърне в категорията перо този уикенд, за да се изправи срещу Яир Родригес, който спечели последователни мачове и наскоро впечатли с победа със събмишън във втория рунд срещу Джош Емет.

Въпреки това бой с Волкановски ще е голяма стъпка за Родригес и той ще трябва да има най-доброто представяне в кариерата си, за да детронира настоящия шампион. В момента Родригес нанася 4,78 значими удара в минута, докато поема 4,03 при 53 процента дефанзивен процент. Най-добрите му оръжия са ритниците от разстояние, без съмнение.  

Волкановски прави 1,52 тейкдауна за 15 минути, но той е имал четири и три тейкдауна в последните мачове, които е спечелил. Това е очевидно място за него да атакува Родригес на тепиха. На крака показателите на Волкановски също са много силни и той нанася 6,35 значими удара в минута, като същевременно поема 3,40 при 59 процента дефанзивни действия.

Другият бой за титлата е между Морено и Пантоха. Те ще се бият за трети път в събота. Двойката ще уреди резултата в една много подценена трилогия в категория муха. Колко пъти можете да си спомните трилогия, в която настоящият шампион и фаворит на букмейкърите да е загубил и двата предишни мача? Това е, което имаме тук с настоящия шампион в категория муха Морено фаворит.

Първата битка дойде в The Ultimate Fighter през 2016 г., която не се брои за официална, но Пантоха накара Морено да се предаде в третия рунд чрез задушаване. Морено беше на 22 години и беше поставен под номер 16 в турнира, като се бореше с Пантоха, който беше поставен под номер 1.

В крайна сметка и двамата се озоваха в UFC. Пантоха победи за втори път Морено в UFC през 2018 г., този път със съдийско решение. Морено се бори добре в началото и дори свали Пантоха, но не можа да установи контрол.

Сега обаче Морено е на 29 години. Той премина през войни с Дейвесон Фигейредо и се подобри драстично, откакто всъщност беше отстранен от промоцията след загубата от Пантоха за втори път.

Пантоха вече е на 33 години, все още печели, но може би не показва най-доброто. Той със сигурност е елитен боец и много солиден муай тай нападател, който печели рундове. Пантоха нанася 4,25 значими удара в минута, като същевременно поема 3,38 при 54 процента скорост на защита. От друга страна, Морено е много добър борец и има средно 1,80 тейкдауна за 15 минути и това е едно от най-големите му оръжия през последните години. Той обаче няма успех срещу Пантоха.

На крака Морено е опасен нападател, но нанася само 3,55 значими удара в минута, като същевременно поема 3,19 при 56 процента защита. Когато го натискат, той може да бъде безразсъден и това му е коствало много преди.

ПЪЛНАТА КАРТА НА UFC 290

Александър Волкановски – Яир Родригес, битка за титлата категория перо

Брандън Морено – Алешантре Пантоха, битка за титлата категория муха

Робърт Уитакър – Дрикъсду Плесис, средна категория

Джалин Търнър – Дан Хуукър, лека категория

Бо Никъл – Вал Уудбърн, средна категория