Шакур Стивънсън зашемети боксовия свят във вторник вечерта, като обяви оттеглянето си в социалната мрежа "X". По време на кратката си кариера 26-годишният боксьор се е състезавал в три различни теглови категории, включително лека, перо и суперперо.

Стивънсън заяви, че има по-добри неща за правене в живота си, отколкото да се боксира, като определи този спорт като "слаб".

"Официално се оттеглям от бокса", написа Стивънсън. "Ще бъда вечно в залата, за да усъвършенствам занаята си и да помагам на следващото поколение да стане велико и да преследва мечтите си, но няма да се занимавам с този слаб бокс."

Преди внезапното си оттегляне Стивънсън, роден в Ню Джърси, беше останал непоклатим с 21 последователни победи, включително 10 с нокаут. Последната му победа е над Едвин Де Лос Сантос с единодушно решение, за да спечели вакантната дотогава световна титла на WBC в лека категория.

Стивънсън нямаше записана битка за началото на 2024 г. Той се оплакваше, че други боксьори като Василий Ломаченко го "избягват" в полза на двубой за титлата на IBF в лека категория срещу Джордж Камбосос. Последната капка, която преля чашата, може би е била решението на WBO Емануел Наварете и Денис Беринчик да се бият за вакантното злато, както обясни Майкъл Бенсън.

"Шакур Стивънсън твърди, че сега се оттегля от бокса, след като е чул, че WBO е наредила Емануел Наварете срещу Денис Беринчик за вакантната световна титла на WBO в лека категория", пише Бенсън. "Преди това Шакур беше призовал Наварете и го предизвика за пояса на WBC“.

В материал, публикуван във вторник, DAZN цитира потенциални блокбъстър битки, в които Стивънсън би могъл да участва, включително Девин Хейни и Райън Гарсия, които вече не са актуални. Не е известно какво ще направи WBC занапред, но предвид постоянно променящия се пейзаж в бокса, дивизията ще продължи напред, както е обявено, но по различен начин.