През изминалата година Турки Ал-Алшикх, който е част от кралското семейство на Саудитска Арабия и отговаря за боксовите мачове в страната, направи фурор в тежката категория, а сега изглежда, че иска да доведе в кралството си двубои в други две големи дивизии.

През 80-те години на миналия век феновете имаха "четиримата крале" на средна категория, където един срещу друг се биеха Марвин Хейглър, Томас Хърнс, "Шугар" Рей Леонард и Роберто Дюран. Сега, през това десетилетие има нова процъфтяваща дивизия, в която в лека категория се срещат някои от най-големите имена в спорта.

Джервонта Дейвис и Райън Гарсия сякаш дадоха началото на нова ера, когато се срещнаха през април миналата година, като "Танка" Дейвис спечели и същевременно създаде прецедент за това какво се очаква от такива като него, Гарсия, Девин Хейни, Теофимо Лопес и Шакур Стивънсън.

След като организира престижни двубои в тежка категория в Саудитска Арабия, сега Ал-Алшикх желае да привлече повече дивизии в Близкия изток, тъй като заяви пред DAZN, че има за цел да организира няколко големи събития с участието на шампиона на WBC в категория 140 либри Хейни и шампиона на WBA в лека категория Дейвис.

"Искам го [Хейни срещу Стивънсън] и сега изпращам послание от теб към Ал Хеймън, нека свършим тази работа, братко. Хейни, искам да видя Хейни в моята страна и сега ще изпратя съобщение от теб до него да се опита да го направи през 2024 г., а Дейвис, разбира се, че го искаме в моята страна."

Засега изглежда, че следващото състезание на Хейни ще бъде първата защита на титлата му на WBC в суперлека категория, където той ще се изправи срещу задължителния претендент Шандор Мартин. Междувременно Стивънсън и Дейвис наскоро станаха световни шампиони в лека категория и вероятно ще се опитат да обединят поясите срещу своите колеги, а вероятно и един срещу друг.

Ако обаче Хейни успее да запази пояса си, това ще отвори вратата за мегасблъсък срещу някоя от високопоставените му заплахи, а голяма оферта от страна на Ал-Алшикх може да подтикне Дейвис или Стивънсън да преминат към категория до 140 кг през 2024 г.