Бившият абсолютен шампион в лека категория американецът Девин Хейни (31-1, 15 нокаута) отне титлата на WBC в лека категория от сънародника си Реджис Прогреис през декември миналата година. Но в дебютната си защита той разочарова - няколко пъти по време на двубоя беше на платното и загуби по точки от американеца Райън Гарсия.

Въпреки поражението Девин запази титлата - неговият съперник откровено си вкара автогол, като не се справи с теглото, а после даде и положителна допинг проба. Не е изключено скоро "единицата" в графата поражение да изчезне от рекорда на Хейни - Гарсия беше хванат със забранени препарати, резултатът от двубоя (най-вероятно) ще бъде променен на отменен.

WBC разпорежда задължителна защита сега. Но Хейни не у спя да се споразумее с испанеца Шандор Мартин (42-3, 15 нокаута). Поради това организацията определи дата за провеждане на търга за мача. Търгът ще се проведе през следващата седмица - на 18 юни. Претендентът заплашва да отнеме титлата от шампиона: "Прякорът на Девин е "Мечтата". А аз съм най-големият му кошмар."

Мартин привлече вниманието към себе си през октомври 2021 г. - при дебюта си в САЩ той отстрани местната звезда Майки Гарсия. През 2022 г. испанецът противоречиво губи от американеца Теофимо Лопес в елиминатор на WBC. Като се има предвид, че победителят пое по друг път към титлата (отне пояса на WBO от британеца Джош Тейлър), WBC реши да направи Мартин задължителен претендент.

Шандор подписа договор за съвместно промотиране с Top Rank на Боб Аръм, но все още не е провел нито един двубой за новия отбор.