Шампионът на WBA, WBO, IBF и IBO в тежка категория Олександър Усик е на път да напусне най-тежките. Украинецът смята да се върне обратно в полутежка категория, където се състезаваше в началото на професионалната си кариера.

Усик спечели титлите след победа над Антъни Джошуа преди година, а през август ги защити в реванш срещу Ей Джей. Сега се чака украинецът да се изправи срещу Тайсън Фюри в бой обединяващ всички пояси.

Усик няма проблем да се бие в тежка категория, но е притеснен от друг аспект - огромното количество храна, което трябва да поема, за да остане в подходящите конкурентни килограми.

Както целият спортен свят разбра, най-голямото желание на Усик е да се бие с Тайсън Фюри за обединение на всички четири пояса на основните федерации. Във витрината на Усик липсва само пояса на WBC, който сега държи Циганския цар.

Преди да се качи в тежка категория, Усик се превърна в първия безспорен шампион в историята на полутежка категория от ерата на четирите колана. Той спечели всички пояси след голям турнир, като на финала му победи Мурат Гасиев с единодушно съдийско решение. Последва една успешна защита срещу Тони Белю, която сложи край на кариерата на великобританеца. След като разчисти дивизията, той се отдаде на победоносен поход при най-едрите, побеждавайки Чаз Уитърспуун, Дерек Чисора и Антъни Джошуа в два последователни мача.