Анди Руис Младши за последно беше на ринга срещу Луис Ортис през септември 2022 г., преди това през май 2021 г. Тези две победи – първата с единодушно решение над Крис Ареола и същата след това срещу Ортис година по-късно – бяха възстановителните битки на бившия световен шампион след поражението в реванша от Антъни Джошуа през 2019 г.

Въпреки че нито един боксьор от най-високо ниво в тежка категория не е бил особено активен напоследък, всъщност дивизията редовно се използва като пример за това как боксът не трябва да се провежда. Руис загуби всякаква инерция от тази историческа победа за световната титла над Ей Джей. И WBC действа съответно, сваляйки го от номер две на номер пет в последната си актуализация на ранглистата в тежка категория. Сега той се оказва зад шампиона Тайсън Фюри, Дионтей Уайлдър, Антъни Джошуа, Арсланбек Махмудов и Франк Санчес.

Уайлдър запази мястото си на претендент, въпреки че беше извън ринга само един месец по-малко от Руис, последният му бърз нокаут срещу Роберт Хелениус беше през октомври 2022 г. Двамата бивши шампиони бяха наредени през ноември да се изправят един срещу друг, като победителят беше задължителен претендент за шанс за титлата на Фюри. Преговорите бяха бавни и се провалиха това лято.

Руис продължава да предизвиква Уайлдър, но такъв бой няма да се състои. С шампионите на дивизията, Фюри и Олександър Усик, обвързани, Руис трябва да търси смислена битка, за да запази името си споменавано сред най-добрите в света. Уайлдър и Джошуа водеха дълги преговори за собствена битка, но промяна в боксовия пейзаж в Саудитска Арабия може да е спряла подобен бой.

Ако Джошуа – който току-що го изпревари в рейтингите след две победи тази година – вместо това търси двубой през декември, Руис изглежда готов и чака.