Девин Хейни обмисля решение дали да освободи или не своята безспорна титла в лека категория, за да се придвижи една дивизия нагоре. 24-годишният стана шампион с четири пояса, като победи Джордж Камбосос Младши миналата година и успешно запази тези титли в реванш.

След втората защита на поясите срещу Василий Ломаченко тази година, той получи нареждане от WBC да вземе решение дали да се изправи срещу задължителния претендент Шакур Стивънсън или шампиона в супер лека категория Реджис Програис. Смята се, че това ще бой на 28-и октомври.

Не е тайна, че Хейни е преговарял с екипа на Програис, за да се случи тази битка, а Boxing Scene сега съобщава, че той е информирал санкциониращия орган, че това е неговото намерение. При нормални обстоятелства това би означавало освобождаване на коланите в лека категория, но се твърди, че Хейни е подал петиция да ги запази – или поне този на WBC.

Този ход няма да се хареса на Стивънсън, който е претендент за титлата, независимо кой я държи. Той използва Twitter, за да коментира развитието.

„Уважавам WBC и Маурисио Сулейман, но хайде сега, не можете да му позволите да не се бие с мен, да качи категория и да държи коланите.. Това дори няма смисъл!“

WBC наскоро беше подложена на критика, че позволи на шампиона в тежка категория Тайсън Фюри да пренебрегне защита на титлата, за да се изправи срещу ММА звездата Франсис Нгану. Феновете виждат това като задържане на дивизията и вероятно биха почувствали същото, ако на Хейни му бъде позволено да държи колана, докато преследва други титли в друга категория.