Поредният уикенд в бокса носи някои интересни и любопитни битки, които феновете на бойните спортове биха искали да проследят. Ето и най-интересните мачове, които вълнуват боксовата общественост:

 

Антъни Джошуа – Роберт Хелениус

Антъни Джошуа има за цел да остави трудна седмица зад гърба си с голямо представяне срещу Робърт Хелениус в събота в лондонската O2 Arena. 33-годишният Джошуа трябваше да се бие с Дилиън Уайт в дългоочакван реванш, но беше принуден да отмени битката, когато се оказа, че старият му съперник се е провалил на доброволендопинг тест седем дни преди двубоя.

Финландецът Хелениус се намеси с по-малко от седмица предизвестие и се стреми да стане вторият голям аутсайдер, победил Джошуа, след късна замяна. Анди Руис нокаутира Джошуа през 2019 г., последният път, когато Джошуа беше принуден да избере алтернативен опонент на мястото на боец, който е дал положителна проба за забранено вещество.

39-годишният Хелениус навлиза във финалните етапи на кариера, която включва четири загуби и 32 победи. Може ли да премахне раздразнението? Или може Джошуа да преоткрие формата си с нокаут за първи път от 2020 г.?

Началото на основният бой в Лондон тази вечер е около 0,00 ч. българско време. Събитието ще бъде излъчено по DAZN.

 

Емануел Наварете – Оскар Валдес, за титлата на WBO в супер перо

Събота може да добави още претендент към вече дългия списък кандидати за Битка на годината, когато Емануел Наварете се сблъска с Оскар Валдес. Двамата ще се бият за титлата на Наварете от WBO в супер перо. Боят е в Глендейл, Аризона.

Първоначално Наварете и Валдес трябваше да се срещнат през февруари за вакантната тогава титла. Валдес претърпя контузия и Лиъм Уилсън се намеси, за да се срещне с Наварете, който беше нов в дивизията. Уилсън принуди Наварете да влезе в ожесточена битка, която Наварете спечели с нокаут в деветия рунд.

Спечелването на титлата отбеляза третата дивизия, в която Наварете (37 победи и 1 загуба с  31 нокаута)  е държал титлата. Той също е бил шампион в категория суперпетел и категория петел. Единствената му загуба в кариерата дойде едва в шестата битка в кариерата му и вече има 32 последователни победи.

Валдес (31 победи и 1 загуба при 23 нокаута) проведе двубой през май, побеждавайки Адам Лопес с единодушно съдийско решение. Тази победа запази Валдес в позиция да получи отново шанс за битката с Наварете.

Валдес е държал злато в категория перо и супер перо. През февруари 2021 г. той спечели титлата на WBC в суперлека категория с нокаут срещу Мигел Бершелт. След една успешна защита на титлата, Валдес претърпя първото си поражение в кариерата, когато защитаваше титлата си в обединителен двубой с тогавашния шампион на WBO Шакур Стивънсън.

Боят стартира около 5,00 ч. българско време в неделя сутринта и ще бъде излъчван по ESPN.

 

Емануел Родригес – Мелвин Лопес, за вакантната титла на IBF в категория петел

Бившият световен шампион Емануел Родригес ще се изправи срещу претендента Мелвин Лопес за вакантната световна титла в категория петел на IBF като хедлайнера в събитие Premier Boxing Champions от The Theatre в MGM National Harbor в Мериленд, САЩ.

Биейки се от Манати, Пуерто Рико, Родригес (21 победи и 2 загуби при  13 нокаута) победи непобедения преди това Гари Антонио Ръсел миналия октомври, за да се върне в позиция да се бие за световната титла. 30-годишният първоначално спечели световната титла на IBF в категория петел с победа с единодушно съдийско решение над Пол Бътлър през 2018 г. и успешно я защити срещу непобедения тогава Джейсън Молони. Родригес загуби титлата от бившия безспорен шампион Наоя Инуе в битката им за титлата през май 2019 г.

„Щастлив съм, че имам този шанс отново да стана световен шампион“, каза Родригес. „Ще излезем там, за да спечелим по грандиозен начин и целта ми е да покажа, че съм най-добрият боец в света в тази категория. Моята цел е да стана безспорен в категория петел, но не пренебрегвам Мелвин Лопес, защото той е добър боец и ще дойде да даде всичко от себе си на 12 август.”

25-годишният Лопес (29 победи и 1 загуба, при 19 нокаута) спечели осем поредни битки, откакто претърпя единствената си загуба в кариерата през октомври 2019 г. Лопес се бие професионално от 2015 г. и започна да се състезава в Щатите през 2018 г. Той постигна три победи през 2022 г., започвайки годината с нокаут на Хуан Габриел Медина и Виктор Руис, преди последно да победи Жоберт Алварес миналия декември.

Телевизионното предаване на SHOWTIME CHAMPIONSHIP BOXING започва около 4,00 ч. в неделя сутринта. В програмата ще видим непобедената изгряваща звезда Гари Антуан Ръсел, който се изправя срещу непобедения колега Кент Круз в 10-рундова битка в категория суперлека.