Новите собственици на Локомотив Сф Кирил Льосков и Петър Касев засега все още са непознати във футболните среди, поради което донякъде изглеждат енигматични фигури. За днес, сряда, двамата обявиха след Общото събрание, че ще дадат пресконференция, на която да запознаят обществеността със своите планове за развитие на клуба. Такава обаче няма да има поне днес, тъй като все още не е станало факт вписването на сделката в Търговския регистър. Gong.bg се свърза с Петър Касев, за да разбере докъде е стигнала операцията и да хвърли повече светлина върху „Новия Локомотив“. Той даде пространно интервю за нашата медия.

Г-н Касев, научихме, че във вторник сте били на стадиона в „Надежда“ и сте имали среща със служителите в клуба. Какво още?

Наистина, аз бях на тази среща. Искахме да добием представа за базата, да се запознаем със служителите. Отложихме пресконференцията, тъй като все още не са ни вписали в Търговския регистър, върнаха ни за една запетайка. Но вярваме, че и това ще стане до петък. Запознаха ни с проблемите. Помолих да ми бъдат изготвени конкретни списъци с бройката и имената на децата от ДЮШ. Ще изчистим дължимото на служителите до 1 август, ще подготвим нови договори. Започваме да работим по базата, ще осигурим автобус.

Информацията за вас до момента беше малко, може би и затова тук-таме да са се появили изкривени материали в медиите. Бихте ли повдигнали завесата?

С Кирил Льосков се познаваме отдавна и сме приятели и бизнес-партньори. За бизнеса ни? Ето, предстои ни да открием завод в Хасково, в който ще произвеждаме български автомобили-пикапи. Работим и в сферата на производството на селско-стопански машини, изобщо в селското стопанство. В тази връзка наскоро сключихме голяма сделка с Украйна. Нашата идея е да може да се печели от футбола, а не само да се дават средства.

Спекулира се и с връзката ви с Гриша Ганчев...

С Гришата се познаваме също от много години. Имаме бизнес-отношения, той е кум на Кирил Льосков, но това нищо не означава. Аз познавам от 30 години и Гигов, от толкова и Венци Стефанов. Това, че с Гриша Ганчев се познаваме, а сега ще бъдем конкуренти в малката А група, както наричат сега Югозападната В група, не означава нищо. Той има своите планове и виждания за развитие на ЦСКА, ние имаме нашите.

Първенството обаче чука на вратата, а Локомотив все още няма отбор, няма и треньор. Не се ли притеснявате, че сериозно закъснявате?

Имаме набелязан треньор, имаме и набелязани и готови поне 17 футболисти, само че засега имена няма да споменавам, тъй като все още не е излязла официалната ни регистрация. Като стане това, ще ги строим пред вас и ще ви ги представим. Сега сме малко в ролята на кукувицата, която снася яйца в чужди гнезда. Футболистите, които визирам, водят подготовка, но в други отбори. Свободни от договори са, но се готвят другаде. Но сме се разбрали с тях.

И все пак трябва да назначите хора, които пряко да се занимават с футболните дела на клуба.

Имаме вече такъв човек. Димитър Петков ще бъде мениджър в Локо Сф. Той също е наш добър приятел. Бивш президент е на Хасково. Познат е във футболните среди. Ние нямаме намерение пряко да ръководим процеса, извън даването на средства. Няма специалисти по всичко и ние не сме такива.

Разкажете ни малко за вас.

Родом съм от Първомай, но живея в Пловдив. Кирил Льосков е от Ловеч. Аз съм специализирал в Щатите и именно тези си познания искам да приложа в Локомотив. Специалист съм в областта на трейдовите операции. Купуваме закъсали фирми и ги оздравяваме. Това ще приложим и във футбола.

Тоест, искате да оздравите „закъсалата компания“ Локомотив Сф. Това приложимо ли е във футбола, той е малко по-особена материя?

Да, напълно приложимо е. Това е нашият бизнес.

Споменахте, че трябва да покриете дълга от около 1,3 милиона лева към НАП. Но знаете ли, че клубът дължи доста и на свои бивши служители?

Да, знам. Общо сумата е около 2 милиона лева. Специално към НАП смятам, че нашите адвокати ще могат да оспорят една сума от 360 000 лева.

Заявихте след общото събрание, че предвиждате бюджет от 1,5 милиона лева във В група. Потвърждавате ли това сега?

Толкова, само че от тази сума ще покриваме и дълговете, които искаме да изчистим до 30 септември. За клуба ще останат 800 000 лева. Мисля, че и това е една нелоша сума...

Да, при положение, че в Югозападната В група не беше ЦСКА...

ЦСКА си е ЦСКА. Ние имаме желание да върнем тима по най-бързия начин в елита, още през 2017 година. Надяваме се БФС да ревизира регламента и да може първите два отбора в класирането да спечелят промоция за Б група, като начало. И Локомотив да е поне втори. Искаме да растат качествени юноши, след време да можем да продаваме играчи дори за 5 милиона евро.

Как се стигна до идеята ви да купите Локомотив? Нямаше ли как това да стане преди изгубването на лиценза?

Не, тогава не сме мислили по въпроса. С Николай Гигов се срещнахме, дори беше в чужбина, говорихме по тази тема след загубата на лиценза. След това гледахме мача на юношите старша възраст срещу ЦСКА и се запалихме по идеята.

Нови сте във футбола, обаче...

Вижте, аз помагам отдавна във футбола на по-малки отбори на аматьорско ниво. Още навремето в Локо Пд сме били партньори с Гигов, когато той беше в клуба. Сега помагаме на тимове в градчета като Тервел, Първомай, Свиленград, Търговище, Бяла Слатина. Снабдяваме ги с екипи, даваме пари за гориво на автобусите им. Даже с някои от тези отбори вече сме уговорили 3 контроли за Локо Сф. Имаме контакт и договорка с Динамо Киев за обмен. В Украйна наскоро сключихме договор за 300 милиона долара. Развиваме бизнес с Гърция, Румъния, Китай, Катар, с много страни.

За базата какво ще предприемете?

Хубаво е, когато човек има собственост да я развие.

Само, че стадион „Локомотив“ не е ваша собственост, не беше такава в продължение на 20 години и на Николай Гигов.

Говорили сме с областния управител. Имаме идеи. Осветление, разбира се, че ще поставим, имаме фирма, която да го направи. Терени трябват също, скоро започваме освежаването.

Нещо друго интересно за вас и вашия бизнес?

Ето, ще ви кажа. Миналата година искахме да купим КТБ, станалата после печално известна банка. Искахме да я купим и оздравим, но не ни позволиха, няма да навлизам в подробности какво и как. Това беше през юни миналата година. България е хубава страна, но страда от това, че няма добри ръководители. Искаме това да се промени. Локомотив Сф да печели от футбола, да има добре развита школа, да продаваме футболисти за добри пари.