ПФК Бургас и Нефтохимик ще обединят усилията си за изграждането на силен бургаски футболен отбор. До края на пролетния полусезон в Б група клубът ще продължи да се състезава под името ПФК Бургас. След края на шампионата, то ще бъде променено на ПФК Нефтохимик Бургас 1962, стана ясно днес след съвместна пресконференция на двата клуба.

Президент на новия отбор остава и досегашният такъв – Ивайло Стоянов. В УС влиза Николай Тодоров, който ще изпълнява и длъжността административен директор.

Костадин Джамбазов заема поста спортно-технически директор. Двубоите на ПФК Бургас ще продължат да се играят на градския стадион в Българово, а за тренировъчния процес ще се използват базите в Долно Езерово и Ветрен.

"Всички промени се налагат заради обединените усилия, които двата клуба ще положим – ПФК Бургас и ФК Нефтохимик Бургас 1962. До това решение стигнахме, след като проведохме няколко разговора с колегите."

"Всичко го правим с идеята да върнем Нефтохимик там, където му е мястото, а именно – в професионалния футбол. Считаме, че именно Нефтохимик е отборът на Бургас – заради името, традициите, успехите и в никакъв случай не на последно място заради феновете на отбора."

"Всички сме наясно, че публиката на Нефтохимик е най-многобройната в Бургас. Привържениците на клуба са изключително предани и верни. Виждаме какво се случва по стадионите не само в Бургас, но и в цяла България – ходят по 50-100 човека на мачовете."

"Същевременно виждаме и какво се случва в Долно Езерово, въпреки че тимът играе в "Б" областна група. Заради всичко това, ние сме убедени в едно – сегашното положение, в което се намира, не подхожда на клуб като Нефтохимик. Мястото му е в професионалния футбол."

"Затова и предприемаме тази крачка. До края на полусезона отборът ще продължи да се казва ПФК Бургас. В момента няма как то да се промени. След края на сезон 2014/2015, клубът ще приеме името ПФК Нефтохимик Бургас 1962. За да бъдат спокойни всички привърженици на отбора, името е запазено отсега и няма кой да ни го вземе."

"Ще направим всичко, което зависи от нас, за да може още през пролетния полусезон да играем със зелени фланелки. Тук вече не всичко зависи от нас и желанието ни е – трябва от БФС да разрешат, тъй като в началото на първенството сме завили други екипи."

"Искам да помоля всички, да не се търси под вола теле. Единствената цел и желанието ни е да върнем Нефтохимик на мястото, което му подхожда, т.е. – в професионалния футбол."

"Трябва да направя и едно важно уточнение – веригата строителни хипермаркети са единствено и само генерален спонсор на клуба и те или техни представители по никакъв начин няма да участват в управлението му", заяви президентът на ПФК Бургас Ивайло Стоянов.

"Нефтохимик е разпознаваем отбор в цяла България. Ние сме щастливи от възможността да върнем клуба на голямата сцена. Основната ни цел е тимът да стане футболното лице на Бургас."

"Трябва да го направим и атрактивен за бизнеса в града, за да може да инвестират в него. С това обединяване на усилията ние искаме да докараме спортна слава на целия град", коментира по време на пресконференцията новият член на УС на ПФК Бургас Николай Тодоров.