Иван Василев е известен локомотивец, бил е дълго време и в управата на клуба по времето на Николай Гигов. В понеделник излезе новината, че той заедно със свои съмишленици е подал регистрация за

създаването на ново дружество,

което ще носи името ФК Локомотив Сф 1929 АД. Паралелно с това е подадена молба за още една регистрация на клуб с подобно име от Радослав Кобуров. Gong.bg потърси представителя на фирмата за спортна екипировка Joma за България Иван Василев за интервю във връзка с неговите намерения.

Г-н Василев, две нови регистрации, а същевременно съществува и сегашният Локомотив Сф във В група. Как ще си взаимодействате?

Даже днес е излязла и трета регистрация. Ако тези хора искат да се заемат с правенето на нов Локомотив, няма проблеми. А за сегашния Локомотив – аз тези хора Касев и Льосков не ги понавам, не обичам да говоря зад гърба им. Но действията им до момента не показват сериозност. Няма как да дадеш карта с минус 4,80 лева в нея. По всичко личи, че те няма да просъществуват, понеже никой вече не иска да работи с тях. Но и да се организират и продължат, ние пак ще направим клуб в четвъртото ниво на футбола – Северната софийска група.

Всъщност, от БФС обвявиха, че ви пазят място там, независимо, че малко сте закъснели...

Да, това става със съдействието на Николай Гигов, който лично се е обадил да помоли за това. На него съдбата на Локомотив не му е безразлична. Може би и той е бил подведен, когато предложи на Льосков и Касев клуба.

А вярно ли е, че първо на Вас го е предложил?

Да, абсолютно. Но аз тогава му казах, че не съм готов за В група, трябва да намеря съмишленици, които да помагат.

Сега намерихте ли ги?

Всичко е съвсем ново, едва вчера подадохме молба за регистрация, тя още не е излязла. На този етап е ясно, че аз ще съм собственик, Бойчо Величков ще бъде изпълнителен директор, Александър Антонов ще е вицепрезидент, а четвъртият човек в управата е Валентин Николов.

С отговорните фактори във властта разговаряли ли сте?

Да, говорих днес с областния управител Веселин Пенев, утре пак имаме разговор. С кметовете на „Надежда“, „Връбница“ и Требич също съм говорил – те ще ни помогнат.

Какво е най-важното на първо време за новия клуб?

Да се запази Детско-юношеската школа, да могат тези 250 деца да тренират, да се направят един-два тренировъчни терена.

А къде ще играе първият отбор?

На стадион „Локомотив“, ако сегашният клуб престане да функционира. Резервният вариант е базата в Требич.

Кой ще бъде треньор, кои ще са играчите?

Треньорът ще е локомотивец, но няма да е Валерий Дамянов. Не, че не го уважавам като човек и специалист, но не искам да бъде свързан със сегашните собственици, а той беше свързан. Играчите ще бъдат и по-млади, и по-опитни, защото и в тази група нещата не трябва да се подценяват.

По времето на Гигов се говореше, че държавата ще опусне 1 200 000 лева за реконструкция на стадион „Локомотив“?

Да, но не знам дали в тази ситуация със сегашния клуб това е валидно. Иначе има един стар разделителен протокол със спортното дружество Локомотив, който определя кой каква част ползва от стадиона.

Няма да ви бъде леко...

Да, трудно е, но Локомотив ще го има. Сега е важно да се организираме и да започнем в четвърта дивизия, а за доста от останалите неща – даже още не съм мислил конкретно.

Примерно колко ще струва издръжката, понеже Вие ще вадите парите?

Колкото трябва, ето и тук не мога да ви отговоря конкретно. По-добре да действаме, отколкото да говорим. Едни други хора предимно говориха и видяхте какво се случи с Локомотив тези дни.