Двама футболисти на Локомотив Горна Оряховица бяха задържани за 24 часа след гостуването на тима им в Никопол на местния Ситомир.

Стефан Бакърджиев и Красен Славчев пренощуваха в ареста на полицейското управление в крайдунавския град, след което им бе повдигнато обвинение по указа за борба с дребното хулиганство. Случаят е без прецедент още повече, че футболистите дори не са получили червени картони за действията си.

По информация от Локомотив между 65-ата и 75-ата минути Стефан Бакърджиев, който се завръща след продължително лечение на контузия, на няколко пъти е бил атакуван остро от футболисти на съперника.

„При едно положение, до самата тъчлиния, Бакърджиев бе подкосен отзад. Противниковият бранител не влезе да го спре, а да го осакати“, разказа халфът Мирослав Гавазов. Според него Бакърджиев разперил ръце и подвикнал на съдията „А сега картон няма ли“. Той и съотборниците му реагирали, когато арбитърът Никола Петров отсъдил странично хвърляне и заобиколили рефера да му искат обяснения.

„Може да сме го бутали, но не сме го удряли, не сме го и псували. Подобни неща често се случват и в А група. Съдията дори не посегна към наказателните картони. Останахме безкрайно изненадани, когато нахлуха полицаите и без да се церемонят започнаха да ни блъскат“, разказва нападателят на горнооряховци Пламен Иванов.

Полицаите са влезли на терена с разрешението на дежурния делегат Николай Дамянов от Свищов. След успокояването на обстановката срещата продължила, като малко по- късно Бакърджиев е заменен.

След мача ръководителят на охранителната група разпоредил Бакърджиев и Красен Славчев да се явят в местния участък за снемане на обяснения. От горнооряховския клуб си помислили, че това е рутинна процедура и целият отбор отишъл пред полицейското управление. Там разбрали, че двамата ще бъдат задържани, като са обвинени, че са отправяли обидни думи и закани към служителите на реда. Нещо, което по мнението на колегите им, не е така. Реплика, според тях, отправена от Бакърджиев към служител на МВР, който го е блъснал е била „Ти мутра ли си или полицай“.

От Зоналния съвет на БФС във Велико Търново, заявиха че ще коментират, когато получат касетата, която е била иззета от полицията като доказателствен материал и докладите на длъжностните лица.

От ръководството на Локомотив са категорични, че не приемат случилото се и ще защитят футболистите и отбора по всички възможни начини. Днес адвокат и близки на Славчев и Бакърджиев са в Никопол.