Ботев допусна първа загуба тази пролет. "Канарчетата" паднаха с 0:2 в домакинството си на Черно море и феновете им за първи път през 2019 г. усетиха горчивината на поражението. И по-болезненото за тях беше, че то дойде в самия край. 

Патрик Андраде беше големият герой за "моряците", тъй като наниза и двете попадения. Но огромна заслуга за това имаше и Аристоте Ндонгала, който се отличи с двете асистенции. Така гостите от Варна взеха малък реванш за отпадането си от този съперник за Купата на България. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Патрик Андраде (Черно море)

Илиев: Накарахме Ботев да тича повече от необходимото

Николай Киров: Липсваха ни положенията

Мачът започна равностойно, като двата тима се вкопчиха в битка без чисти положения в първите минути. Мартин Минчев и Петър Витанов обстрелваха вратата на "канарчетата" от дистанция, но без успех. На свой ред Антон Карачанаков и Тодор Неделев пробваха да затруднят Иван Дюлгеров, но също не бяха акуратни. 

Така се стигна до най-чистото положение в 17-та минута, което беше леко куриозно. Тогава Александър Тонев опита центриране в наказателното поле, но топката придоби такъв фалц, че се насочи към голлинията. Вратарят беше излязъл напред и беше изненадан, но успя все пак да я улови, макар тя да премина очертанията, но не с пълния си обем. 

"Моряците" отвърнаха с хубава ситуация три минути след това. Тогава Мартин Минчев стреля от границата на наказателното поле, но кълбото прелетя на сантиметри от страничната греда. След този временен порив, мачът отново влезе в руслото повече на битка, отколкото на зрелище. 

Най-чистата възможност за варненци дойде в 33-та минута. Тогава Даниел Кайзер не изчисти добре една топка и я подари на крака на Мехди Фенуш на границата на наказателното поле. Полският страж обаче се реабилитира, след като отрази удара му. 

В последните минути на полувремето инициативата беше за домакините. В 44-та минута центриране от корнер стигна до Феребори Доре пред вратарското поле, но изстрелът му беше спасен от вратаря. Отново конгоанецът можеше да се разпише току преди почивката. 

Тогава Тодор Неделев го изведе страхотно с дълъг пас зад защитата и той напредна, макар и леко тромаво. Това позволи обаче на Мирослав Енчев да го застигне, а пък в последния момент Доре се и засуети, което позволи на бранителя да изчисти и да предотврати опасността. Така почивката дойде при нулево равенство. 

Втората част продължи в същия дух - повече борба, по-малко положения и липса на зрелище. Филип Филипов имаше шанс да вкара след неособено добре центриране, което се превърна в удар към вратата, но топката кацна на мрежата зад напречната греда. 

Чак след изтичането на час игра се стигна до по-интересни моменти. Първо Жоржиньо открадна една топка в наказателното поле, но ударът му мина на около половин метър в аут. Малко след това отново Жоржиньо стреля с глава, този път след корнер, но добре насоченият му удар беше спасен от Даниел Кайзер. 

В ответната атака на два пъти Ботев можеше да открие. Първо Александър Тонев си отвоюва място пред наказателното поле и стреля, но вратарят изби. Последва корнер, при който топката стигна на далечната греда за непокрития Феребори Доре, който стреля с глава, но прати топката на сантиметър от гредата в аут. 

Размяната на ситуации продължи, като в 73-та минута Васил Панайотов направи фрапантен пропуск, след като беше оставен да стреля от наказателното поле, където никой не го пазеше. Изстрелът му обаче беше крайно неточен и топката не намери целта. 

"Канарчетата" отговориха с няколко центрирания от статични положения, при едно от които се стигна до разбъркване пред вратарското поле на Иван Дюлгеров, но Костадин Ничев не успя да засече топката от чиста позиция и този шанс беше пропилян. 

Всичко вървеше към най-заслужения изход от мача - равенството. Но не така мислеше Патрик Андраде. При една хубава бърза атака на "моряците" в 83-та минута Аристоте Ндонгала пусна една топка пред наказателното поле, Родриго я прескочи и тя стигна до Андраде, който с мощна тупалка и с помощта на гредата опъна мрежата - 1:0. 

Само четири минути по-късно всичко приключи. Тогава пак Ндонгала проби, този път по фланга и пусна страхотно прострелно подаване за Андраде в наказателното поле, който беше оставен непокрит и прониза мрежата за 2:0. 

До края на мача не се случи нищо повече запомнящо се и така "моряците" си тръгнаха с трите точки от негостоприемния стадион в Коматево. Това беше и първо поражение за "канарчетата" тази пролет, но тяхната цел си остава спечелването на Купата на България. 

Иначе след тази развръзка Ботев остава на четвъртото място с 47 точки, но съперникът му се доближи максимално близо с вече 45 точки. 

 

Ето и стартовите състави на двата отбора:

Ботев: Даниел Кайзер, Филип Филипов, Кристиан Димитров, Костадин Ничев, Еберт Кардосо, Радослав Апостолов, Лъчезар Балтанов, Тодор Неделев, Антон Карачанаков, Александър Тонев, Феребори Доре;

Резерви: Иван Чворович, Джонатан Перейра, Кристиан Добрев, Васил Шопов, Радослав Терзиев, Лазар Марин, Антонио Вутов;

Черно море: Иван Дюлгеров, Стефан Станчев, Мирослав Енчев, Виктор Генев, Юго Кононго, Аристоте Ндонгала, Патрик Андраде, Васил Панайотов, Петър Витанов, Мартин Минчев, Мехди Фенуш;

Резерви: Георги Китанов, Жоржиньо, Мартин Костадинов, Лъчезар Йорданов, Жоаким Балми, Родриго, Дани Кики.