Каква е разликата между Германия и България във футбола?

Ако сте се чудели каква е разликата между българския и германския футбол, най-добрият отговор може да дойде от човек, който е врял и кипял и на двете места. И най-важното, постигал е успехи. 

Точно такъв човек е Илия Груев, който през изминалия сезон в Германия успя да класира своя Дуисбург от Трета във Втора Бундеслига. У нас той е работил и в Черноморец, и в националния отбор, има опит и в Хърватия с Хайдук. 

Той разкри в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT какви са основните разлики между футбола у нас и този в Германия. Ето какво сподели той по тази тема: 

"В Германия се планират нещата много дълго, още през януари си удължих договора за две години, още предното първенство започнаха преговорите. През януари, точно преди втория дял на шампионата, обявихме договора и е за още две години. Имаме средна посещаемост от 16-17 хил. зрители." 

"Винаги съм ги дразнел за мачовете им с Левски от миналото в евротурнирите. Тогава "сините" ги отстраняват." 

"Като организация и структура на работа има много сходни неща с нас. Но в Германия всичко се изпипва предварително, следва се една стратегия безотказно. За последните две години с резултати и честна работа постигна спокойствие, за да върви напред. Нямаме проблеми с медии, като отбор сме много симпатични и имаме малко картони."

"Факт е, че нивото във Втора и Трета Бундеслига във физически аспект е на топниво. Набляга се на тактическата подготовка и неслучайно Германия стана световен шампион. Всичко това е плод на работа, която започна 2000 г."

"Тогава имаше катастрофално Европейско за страната и тогава правят революция във футбола и с много работа и преструктуриране започва да се работи с малки деца, работи се за бъдещето на футбола."

"Събират талантливите играчи в пунктове, това доведе 10 години по-късно до бум на Бундестима. Всички звезди на германския национален отбор са продукт на тази концепция на Германския футболен съюз и жънат успехи." 

"Не съм запознат с нещата в България в последните години, но мисля, че и тук се правят неща за доброто на футбола. Всяка страна трябва да намери аспекта си, защото сравнение с Германия е немислимо." 

"Футболистите в Германия дори и в Трета лига са професионалисти и си имат доктори, които им изготвят лично режим. Всеки футболист знае какво трябва да яде и какво да не яде. Имаме няколко менюта преди мач и се съобразяваме с всеки и менюто му. Германският футболист има добра култура на хранене, всеки има фитнес-програма и всичко това се спазва." 

"Аз не практикувам пиенето на бира след мач. Само накрая, като биехме и станахме шампиони, имаше бира след мача. Но до час след мача се набляга на въглехидратите, сервират се спагети, ориз и пълнозърнест хляб, за да нормализират баланса си." 

"Може би българите изостават физически от германците, но най-голямата разлика идва от начина, по който тук се влагат в тренировките. В Германия тренировките са жестоки като интензивност. Идва проблем от начина на влагане и това влияе впоследствие. То е до желание и мотивация на самите играчи." 

"Помня времето като отидох в Германия, играеха Балъков, Хубчев, те бяха пример за подражание. Павел Дочев беше там, Георги Донков, Даниел Боримиров, Мариан Христов, Бербатов, Мартин Петров... Много често се срещахме по терените и това беше страхотно." 

"В последните години е жалко, че рядко се забелязва българско присъствие, но се надявам с добрите последни резултати на националния отбор да се привлекат и български играчи в Германия отново." 

"Всичко е много комплексно, до ден-днешен се дразня, когато в "Кикер" не отразяват българския шампионат. Но в тази страна нямат интерес към нашето първенство. Иначе клубовете се представят добре, особено Лудогорец", сподели Груев пред "Домът на футбола".

"За мен беше истинско удоволствие и чест да работя в професионалния футбол. Благодаря на Краси Балъков, на Лотар Матеус, на Коста Руняич, с когото не сме се виждали, но ни назначиха по едно и също време. Тези хора са ми помагали, винаги са ми давали да се развивам. Има голяма разлика между отбори като Черноморец, Хайдук и Дуисбург." 

"Разликата ида от самия начин на работа. В Черноморец всичко беше замислено хубаво и ако се беше продължило, сега можеше да е като Лудогорец. Но там имаше търпение, докато в Черноморец нямаше. В Германия няма забавяне на заплати, няма база за сравнение между България, Хърватия и Германия." 

"В Германия Арминия смени четирима треньори и се спасиха в последния кръг от изпадане. В България се сменят доста по-често наставниците, отколкото в Германия. Разликата е, че като имаш договор за две години с клуба, ти имаш договор за две години. Като те сменят, получаваш заплатата си в пълен размер. Не намирам за нормално това, което става в България, когато те уволняват и не си защитен така, както трябва да бъде." 

"Петър Хубчев е пример за подражание, той отиде около 30-годишен в Германия. Винаги съм имал респект към него, чуваме се от време на време, искам да отида да гледам няколко тренировки на националния отбор. С него е удоволствие да се говори. Играли сме в Левски с него, с Краси Балъков постоянно се чуваме, на всички тия хора съм благодарен", заяви още Груев. 

Свързани материали

  • Илия Груев и всичко около търга за емблемата на ЦСКА в Илия Груев и всичко около търга за емблемата на ЦСКА в "Домът на футбола"
  • Илия Груев изведе Дуисбург до титлата в трета лига Илия Груев изведе Дуисбург до титлата в трета лига
  • Илия Груев и Дуисбург се изкачиха до Втора Бундеслига Илия Груев и Дуисбург се изкачиха до Втора Бундеслига
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Илия Груев Трета Бундеслига Дуисбург

Първа лига