Берое отпадна след изпълнение на дузпи от турнира за Купата на България. Старозагорци бяха елиминирани от надпреварата за втора поредна година след т.нар. „руска рулетка“. От крайния резултат не трябва да се правят трагедии. Във футбола се случват подобни развои. По-големият въпрос, на който в Берое трябва да намерят отговор е, защо позволиха да се стигне до изпълнението на дузпи? Защото Берое изпусна по-чистите положения дори и в продълженията, когато възпитаниците на Александър Томаш изглеждаха, меко казано, гроги. Дори и тогава се откриха две много добри възможности, от които ако поне едната беше реализирана, щеше да се избегне случилото се. Мачът между Берое и Ботев Пловдив бе напълно равностоен, като нито един от двата отбора не предприе рискове и това лиши срещата от повече футбол, а имаше предимно надлъгване.

Причините за отпадането на Берое не трябва да се търсят в двете пропуснати дузпи, а в играта на отбора през 90-те, а и в 120-те минути, въпреки че някъде към 82-ата минута - след смяната на Мартин Камбуров - стана ясно, че „зелено-белите“ трудно могат да вкарат победен гол. И не само защото голмайсторът на отбора бе изваден от игра, а защото основните мотори, ако искате ги наречете и лидери в офанзивен план на тима от началото на сезона, вече не бяха на терена, с изключение на Мартин Райнов, който няма как да подминем факта, че се раздаде много на фона на двумесечно отсъствие от игра. Капитанът на Берое се завърна срещу ЦСКА, но и там се видя, че ще се нуждае от време, за да навлезе във форма. Райнов несъмнено е едно от големите сърца на Берое, както и самият Александър Томаш призна след мача. Мартин щеше да изиграе още 120 минути, ако трябваше. С оглед ситуацията, в която Берое се намираше, отсъствието на Александър Цветков оказа своето много сериозно влияние за представянето на тима. Бившият футболист на Черно море се превърна в един от стълбовете в халфовата линия на Берое.

Именно за полузащитата ще стане дума в следващите няколко реда. Няма как да не акцентираме на нея, тъй като тя не е само моторът, но и основното звено в така изградения тим на Томаш. Неколкократно е ставало дума, че когато тримата в средата на терена не функционират, както трябва, то отборът изпитва затруднения. Така е балансиран тимът, че представят ли се под ниво тримата в средата, Берое изпитва огромни затруднения и играта не върви. Берое започна в халфовата линия с току-що възстановените Борислав Цонев и Райнов, а също така и Иван Минчев. Полузащитата изглежда чудесно при положение, че първите двама са на 100% готови. Видя се, че нито Цонев, нито Райнов успяха да загатнат за играта, която демонстрираха преди контузиите. Това попречи на Берое да бъде достатъчно ефективен и опасен в атака, и по този начин да си реши мача още в 90-те минути. Да, Берое създаде по-чистите положения в срещата, но след силното първо полувреме, през второто старозагорци отстъпиха инициативата. Владимир Гаджев е ясно, че ще се нуждае от време, за да навлезе в нужната форма, но има всички предпоставки да вдигне сериозно конкуренцията в средата на терена, а това ще носи само добри новини за Берое, ако се случи.

Берое

източник: LAP.bg, Марин Бонев

Берое не успя да повтори представянето от мача срещу ЦСКА, когато старозагорци изиграха един от най-силните си мачове през сезона. Продължава да остава усещането, че отборът е много зависим от основните си футболисти, а тези, които влизат от резервната скамейка не носят нужната класа и ефективност. Меска извърши повече нарушения, отколкото успешни пробиви и заплахи за съперниковата врата. Алфредо Мартинс изпусна две страхотни възможности, които оставиха вкуса, че ако на негово място бе Мартин Камбуров, щяхме да видим поне един гол.

Няма как да подминем факта, че Берое няма дълга скамейка, която да предоставя на Александър Томаш достатъчно качество. Изборът му е ограничен, а на определени позиции отборът изпитва липса на достатъчно сериозна конкуренция. Берое играе в схема 4-3-3. Именно в халфовата линия, която е барометър за играта на отбора, в началото на сезона за трите титулярни позиции треньорът разполагаше с четирима играчи, а дори и след привличането на Владимир Гаджев, няма нужното дублиране.

Берое

източник: LAP.bg, Марин Бонев

След отпадането на Берое за купата, отборът е по-важно да акцентира върху играта, отколкото да се правят, каквито и да било драми от елиминирането. Да, това, че тимът е аут от Купата на България отново може да коства евентуално участие на отбора в европейските клубни турнири, но няма как заради подобно развитие на един мач, да се зачеркне цялата категорично успешна работа на Берое, на екипа на Александър Томаш и на футболистите от началото на сезона. Берое за втора поредна година изпитва болката от отпадането от турнира след изпълнение на дузпи, но много по-важното сега пред отбора е да покаже, че са взети нужните поуки. Берое няма право нито на повече съжаление, нито на повече грешки. Най-важното е отборът да продължи да играе така, както го стори в много от мачовете си от началото на сезона – атрактивно и атакуващо. Игра с характер и душа. Несъмнено Берое бележи прогрес в своето представяне в сравнение с миналия сезон. Той е един от двата отбора с най-малко загуби от началото на сезона и един от тимовете с най-добра защита в Първа лига. Берое претърпя положително развитие и в двубоите срещу трите лидера в първенството. През миналия сезон „зелено-белите“ претърпяха няколко много сериозни в цифрово изражение загуби, докато от началото на новата кампания направи две равенства срещу Лудогорец и ЦСКА, а също така бе много близо да не загуби на стадион „Георги Аспарухов“, но отстъпи с минималното 0:1 от Левски.

Ако Берое се отдаде на съжаления от пропуснатата възможност да се класира за четвърфиналите за Купата на България, ще сбърка много фатално и това несъмнено ще се отрази не само на представянето на отбора, но и на резултатите. А на Берое му предстоят повече от важни мачове, в които отборът няма право на грешка, за да усили напрежението върху отборите от челната тройка. За да навлезе Берое в битката за третото място - а защо не и за по-предните позиции - то отборът е длъжен да завърши календарната година със серия от положителни резултати. Още следващите двубои срещу Славия и Лудогорец ще дадат отговор дали е готов Берое да даде нужния отпор. И точно сега Берое ще се нуждае повече отвсякога от своите лидери, които трябва да покажат умна игра, защото някои от тях висят с жълти картони. И в Разград мисията няма да е невъзможна, ако Берое излезе с непримиримия характер, с не 100, а с 1000% концентрация, с непримиримия дух и най-вече с ОТБОРА и ИГРАТА. След това на Берое ще им се открие повече от удобна възможност за реванш срещу Ботев в Коматево, в мач за първенството, който може да има съществено значение в борбата за четвъртото място. До края на календарната година на старозагорци им предстоят все възлови мачове, в които отборът няма право на повече грешки. Напротив, Берое трябва да извлече максимума от всеки един сблъсък и да се опита да остане близо до третия, а защо не и до втория в класирането.

Берое

източник: LAP.bg, Марин Бонев

Статистиката се уповава на числа, които не винаги дават най-кристалната картина, но не лъжат. Берое отпадна след изпълнение на дузпи за Купата на България, но вече осем мача няма поражение. След изиграните 15 мача от началото на сезона, единствената загуба е от Левски.

Александър Томаш е начело на Берое вече от почти година и половина и за този период доказа, че умее да изкарва отбора от трудните моменти и заплетените ситуации. Той промени положително Берое и в момента никой не може да отрече, че отборът демонстрира едно от най-привлекателните лица в Първа лига.

Най-важното е Берое да разчита на играта си, защото именно промяната, която наложи Александър Томаш в стила, направи отбора отново фактор в българското първенство. Ако в Стара Загора се поддадат на негативната емоция, няма да постигнат нищо, а най-лошото е, че няма и да успеят да променят нищо.

P.S. Мартин Райнов е доказан боец с голямо сърце и заслужава пълна подкрепа. 

Берое

източник: LAP.bg, Марин Бонев