Прекъсването заради националните отбори във футболния календар приключи и е време отново да се насочим вниманието си към родния шампионат. Първа професионална лига се връща към нормалното си съществуване с първите две срещи от 6-ия кръг. От 19 часа Верея и Монтана (DIEMA/GONG PLAY)ще подгреят страстите с битка от втората половина на класирането, докато от 21,15 идва ред на вълнуващия сблъсък между Черно море и шампиона Лудогорец (DIEMA SPORT 2/GONG PLAY).

Варненци стартираха силно кампанията, ала в последните си три срещи победиха само веднъж. Тимът на Георги Иванов-Гонзо се измъкна за 2:2 срещу Локомотив Горна Оряховица в третия кръг, а точно преди международната пауза претърпя тежко корабокрушение срещу Дунав Русе – 0:3. Резултатите говорят ясно, че безоблачните дни пред „моряците“ са на приключване, особено предвид историята на сблъсъците с разградчани в шампионата. Последната победа на Черно море в първенството дойде преди повече от три години – през август 2013-а те надиграват у дома „орлите“ с 3:1. Нещо повече – тази победа е единствената за Морето, откакто разградчани са част от родния футболен елит. В момента варненци са в серия от 9 срещи без успех срещу Лудогорец, макар и в този период да спечелиха Суперкупата на България именно срещу разградчани.

Това, което подхранва надеждите на Черно море, е фактът, че в лагера на шампиона все още липсва познатата стабилност в родното първенство. Още повече, че в средата на следващата седмица на тях им предстои изключително важно гостуване на Базел при старта на кампанията им в Шампионската лига. Именно швейцарският тим изглежда като най-преодолимия съперник в групата с Арсенал и Пари Сен Жермен, а както Георги Дерменджиев обяви, Лудогорец се стреми към третото място и съответно мачове в Лига Европа напролет.

Неведнъж сме виждали как европейските ангажименти се отразяват върху представянето на Лудогорец, а най-пресният пример е дербито с Левски от третия кръг. С мисъл за предстоящия първи плейофен мач срещу Виктория Пилзен „орлите“ определено не бяха на познатото ниво срещу вдъхновения тим на „сините“, който изтръгна победа с 1:0. Успешният реванш срещу чехите пък резонира в отпускане при гостуването на Локомотив Пловдив и равенство 2:2. Така с мач по-малко Лудогорец изостава вече на 6 точки от върха, а това прави нова грешна стъпка крайно нежелателна. Естествено, битката в Първа професионална лига е едва в началото и има време за наваксване, но от друга страна шефовете на разградчани не харесват липсата на постоянство в резултатите.