Шефът на парламентарната комисия за борба с корупция Яне Янев привика днес футболните босове на среща в София. Тя е инициирана след доклада на НАП, който извади на бял свят укрити данъци от част от футболните клубове.

 

На срещата бяха Тодор Батков (Левски), Иво Иванов (ЦСКА), Митко Събев (Черноморец), Венцислав Стефанов (Славия), Николай Гигов (Локомотив София), Трифон Попов, Илия Терзиев и Величко Дихонов (Литекс), Николай Галчев (Пирин), Галя Топалова (Локомотив Пловдив), Никифор Вангелов (Миньор Перник), Димитър Христолов (Ботев) и Ангел Бончев (Спортист Своге), като липсваха само представители на Сливен, Локомотив Мездра и Берое.

 

На срещата шефът на Левски Тодор Батков обяви всички приходи и разходи на клуба в последните няколко години: „Откакто аз притежавам контролния пакет акции сме инвестирали 7,7 милиона лева за подобряване на базата. Платили сме 9 355 764,88 лева данъци. Реализирали сме приходи от 48 712 969 лева, от които приходи около 20 милиона лева са приходи от субсидия от УЕФА за участие в европейските турнири. 13 милиона лева заеми, които са дадени от мен, като физическо лице и от мои структури, които контролирам. И сме реализирали между 7-10 милиона лева приходи от всички останали търговски дейности – билети, реклама, тв права, продажба на сувенири и други”, разкри Батков.

 

Той допълни, че има 1,29 милиона лева разходи за охрана на мачовете, от които на офицер се плаща по 24 лева, а на сержант 17 лева. „На територията на стадиона са 1/3 от полицаите в София, останалите са в града. Ние плащаме, тези 16 идиота, които сме тук”, каза още Батков.

 

Босът на Локомотив София Николай Гигов пък допълни, че държавата не е дала и 1 стотинка за спорт. „Ние даваме всичко. Има все още много неуредици около трансферните права”, каза Гигов.

 

Шефката на Локомотив Пловдив Галя Топалова пък заяви, че не е виждала анексите на договорите на своите футболисти. На тази реплика присъстващият представител на НАП заяви, че ако това е така, то нейните футболисти трябва да играят за по 247 лева.

 

Николай Галчев пък допълни, че има проблеми с данъчното законодателство.

 

На срещата присъстваха представители на прокуратурата и НАП.