Отборите на Левски и Литекс не успяха да излъчат победител в мача помежду си от 17-я кръг на А група. Двата състава завършиха при 2:2 в атрактивен двубой, изпълнен с атаки и любопитни положения.

Попаденията за „сините“ бяха дело на Валери Домовчийски и Антонио Аниете. А Кристиан Малинов и Кирил Десподов бяха точни за гостите. Любопитна закономерност е, че по един от голмайсторите и за двата състава бе асистент за другото попадение за тима си. Става дума за Антонио Аниете, който подаде на Домовчийски, а Кристиан Малинов пък комбинира с Десподов.

Срещата започна с минута мълчание в палет да дългогодишния лекар на Левски Жан Филипов, който почина преди ден на 76-годишна възраст. 

Двубоят бе проследен и от бившия наставник и на двата тима Станимир Стоилов.

В началото на мача Левски владееше повече топката, като се опитваше да установи контрол върху развоя на мача, но противно на това Литекс поведе след 8 минути игра. При центриране от дясно по атаката на Литекс Кристиан Малинов се измъкна от Пламен Крумов, който не се намеси умело, и така футболистът на тима от града на люляците откри за 1:0 от близка дистанция.

Две минути след това Валери Домовичийски получи добър пас, но в решителния момент се подхлъзна и не можа да нанесе удар. Минута след това Георги Сърмов отправи силен удар по земя от дистанция, но Винисиус Баривийера спря топката, която летеше към долния ляв ъгъл на вратата му. В 19-ата минута домакините спретнаха добро положение. Валери Домовчийски пое топката, стигна до зоната около наказателното поле, пусна към Антонио Аниете, който, на свой ред, комбинира с Роман Прохазка. Получи се обаче разбъркване, което притъпи остротата на акцията. В 23-ата минута Антонио Аниете стреля от ляво от малък ъгъл, но Винисиус Баривийера се намеси и изчисти в корнер, от който не произлезе нищо.

А група, 17-и кръг, Левски - Литекс

източник: Gong.bg, Георги Димитров

Минута по-късно за щаба на „сините“ имаше главоболия. Георги Сърмов се контузи и се наложи да бъде принудително заменен от Божидар Краев. Това наложи вътрешно прекрояване на състава. Мигел Бедоя заигра като опорен халф, а Антонио Аниете премина зад нападателя Домовчийски, за да може Краев да оперира от ляво. Минута след влизането на Краев домакините отбелязаха гол, който обаче не бе зачетен заради засада. Влезлият като резерва Краев комбинира с Домовчийски, който се разписа, но не успя да се зарадва. В 28-ата минута обаче Домовчийски спокойно се отдаде на радост, след като изравни. След изпълнен тъч за левскарите, топката бе насочена към Антонио Аниете, испанецът продължи към Домовчийски, а той по атрактивен начин, с пета направи 1:1.

След изравнителния гол играчите на тима от Герена спретнаха още няколко атаки, а в 33-ата минута Антонио Аниете отправи добър далечен изстрел, получи се рикошет в тялото на Джаксън Менди и топката излезе в пореден корнер, който не доведе до нещо интересно. Две минути по-късно Асприля тръгна заплашително от ляво, но Борислав Стойчев реагира отлично и блокира противника.

А група, 17-и кръг, Левски - Литекс

източник: Gong.bg, Георги Димитров

В 43-ата минута един от най-активните в редиците на тима на Елин Топузаков Антонио Аниете стреля от воле с левия крак, но топката излезе в аут. При следващата атака левскарите стигнаха до пълен обрат. Центриране от ляво на Роман Прохазка завърши с гол на Антонио Аниете, който ознаменува добрата си игра с попадение. Испанецът овладя между трима и отправи удар за 2:1.

В последните минути на първата част Пламен Крумов фаулира грубо Асприля край тъчлиянията, последва спречкване, в което се намеси и Роман Прохазка. Ивайло Стоянов обаче реагира и „охлади страстите“.

Второто полувреме започна със смяна за Литекс. Румен Руменов се появи на мястото на Илия Миланов. Същевременно заради необмислените прояви на група фенове се наложи дикторът на стадиона да апелира към привържениците да се въздържат от скандирания, които са натоварени с расистки подтекст, за да не се стигне до прекратяване на мача.

А група, 17-и кръг, Левски - Литекс

източник: Gong.bg, Георги Димитров

В 55-ата минута Аниете и Прохазка създадоха нови главоболия за играчите на Красимир Балъков. Антонио Аниете подаде към Роман Прохазка, който стреля, а топката като по чудо не се озова в мрежата. В 60-ата минута гостите допуснаха грешка в отбрана. Наложи се Джаксън Менди да чисти напред към вратаря, но там бе Валери Домовчийски. Той овладя и стреля, но не успя да се разпише. В тази ситуация обаче останаха съмнения, че нападателят на Левски е играл с ръка при овладяването на топката, а това доведе до протести от страна на ловчанлии. 6 минути по-късно гостите изравниха. Кристиан Малинов пусна наляво пас към влезлия преди минути на терена на мястото на Петрос Бумал - Кирил Десподов, а той с удар в горния ляв ъгъл възстанови равенството. В 74-ата минута Мигел Бедоя центрира, но Винисиус Баривийера пресече пътя на топката. Минута след това отново бързоногият испанец центрира, а Страхил Попов се хвърли да чисти. Последва удар от дистанция на футболист на домакините, но над напречната греда.

В 84-ата минута Антонио Аниете получи топката в наказателното поле на Литекс. Испанецът обаче не можа да овладее достатъчно добре, а топката бе изчистена в корнер. От него не произлезе нищо.

В първата минута на даденото от съдията 3-минутно продължение на мача Антонио Аниете се отчете с фрапантен пропуск. Той получи пас от дълбочина, тръгна от дясно и отправи удар от ъгъла на пеналта. Като по чудо топката излезе в аут, а това постави на колене всички левскари на терена, които не можеха да повярват на случилото се. Последва още едно добро положение в полза на тима на Елин Топузаков, когато Божидар Краев опита да стреля с глава, но топката бе изчистена в корнер, от който не произлезе нищо.

Със спечелената точка Левски се изравни с Берое. Двата състава имат по 28 пункта, като столичани са 4-и във временното класиране, зад старозагорци, заради по-лоши показатели. Литекс събра 26 точки и заема 5-а позиция.