Българският ЦСКА падна с 0:2 при гостуването си на Стяуа Букурещ в първи мач от плейофите за влизане в груповата фаза на Лига Европа. Такатимът на Милен Радуканов ще има почти невъзможна задача да вкара три безответни гола в реванша след седмица, за да си осигури класиране в групите на турнира.

Головете за домакините паднаха по един в двете полувремена, като Георге Галамац откри в 16-ата минута, а бразилецът Тату оформи крайното 2:0 13 минути преди края.

Мачът се игра е на стадион „Д-р Константин Радулеску“ в Клуж, тъй като клубното съоръжение на румънците няма лиценз. На стадиона присъстваха повече от 20 000, а реваншът е след седмица на Националния стадион „Васил Левски“ в София. Рефер на сблъсъка бе норвежецът Томи Скервен.

Възпитаниците на Милен Радуканов започнаха доста плахо двубоя, като през първата част в герой за „червените“ се превърна вратарят Райс Мболи, който на няколко пъти се отличи с блестящи прояви. Само минута преди да падне първия гол в мача, Мболи бе на висота след изстрел от близко разстояние. При следващата атака обаче, стражът на българския тим нямаше какво да направи. След центриране отдясно, отбраната на ЦСКА увисна, което позволи на Галамац да стреля с глава, необезпокояван от никой. Румънецът нямаше проблеми да се разпише в българската врата с удар от няколко метра.

Първата реална голова опасност пред вратата на домакините дойде едва след половин час игра. След продължителна атака, топката попадна в Иван Бандаловски по дясното крило, той центрира прецизно на главата на Спас Делев, който дебнеше на далечната греда, но ударът на нападателя спря от външната страна на мрежата.

В последните пет минути на първата част бяха и най-силните моменти за играчите на Стяуа. В 42-ата минута, Леандро Тату получи топката на точката на дузпата, но останал абсолютно сам срещу Мболи не успя да го преодолее. Вратарят на „червените“ отново показа класа, отразявайки удара му с крак. В ответната атака, ЦСКА също успя да застраши вратата на домакините чрез левия бек Адемар. Бразилецът получи топката пред наказателното поле и с удар по диагонала пробва рефлексите на вратаря Татарушану. В крайна сметка обаче българите стигнаха само до корнер, след който не последва нищо интересно. В заключителните секунди на първото полувреме Мболи изби с вещина далечен изстрел, а българският бранител на домакините Валентин Илиев стреля неточно с глава от два метра.

На почивката Радуканов направи една промяна в състава си, вкарвайки в игра холандеца Грегъри Нелсън на мястото на изненадващия титуляр Румен Трифонов. Този ход на специалиста се отрази доста положително върху играта на „червените“, които взеха инициативата в началните минути на второто полувреме.

52-ата минута Мишел Платини пробва изненадващ удар от малък към вратата на Стяуа, но стражът на домакините със сетни усилия успя да избие в ъглов удар. В следващата атака на „червените“ Бандаловски навърза цялата отбрана на Стяуа, но вместо да стреля потърси подаване, което бе разгадано от защитниците на тима от Букурещ.

Крайният изход от мача бе решен в 77-ата минута от бразилеца Тату. Нападателят на Стяуа получи топката в половината на ЦСКА, напредна необезпокояван от никой и с изстрел от около 23 метра, фронтално срещу Мболи, покачи на 2:0.

В заключителните моменти на срещата румънската звезда на ЦСКА – Янис Зику направи уникален пропуск, неуспявайки да се разпише от два метра. Нападателят стреля твърде слабо, а в последния момент българският бранител Валентин Илиев изби коженото кълбо.

СТЯУА - ЦСКА 2:0

Стяуа Букурещ: 12. Татарушану (к) 4. Илиев 5. Брандан 9. Костеа (Николич 77) 10. Танасе 14. Латовлевичи 16. Николита 18. Мартинович (Русеску 67) 22. Галамац (Алвеш 58) 55. Буркеану 77. Тату

Резерви: 1. Станца 6. Гардош 11. Препелита 23. Алвеш 24. Русеску 26. Бикфалви 90. Николич

ЦСКА: 92. Мболи 11. Бандаловски 28. Халилович 6. К.Стоянов 3. Адемар 18. Галчев 5. Янчев (к) 8. Трифонов (Нелсон 46) 27. Зику 7. Делев 9. Платини

Резерви: 12. Караджов 2. Виданов 14. Костов 22. П.Стоянов 23. Дечев 29. Нелсън 77. Живец