Дербито между Литекс и ЦСКА от 22-ия кръг на А група завърши без победител, след като двата тима така и не успяха да си отбележат гол. Студеното време в Ловеч скова и действията на терена, където головите опасности изобщо не бяха много. Равенството бе най-справедливият резултат в срещата, която домакините приключиха в числено намален състав заради контузията на Антон Недялков при три извършени смени.

ВИДЕО ОТ ДЕРБИТО МЕЖДУ ЛИТЕКС И ЦСКА ВИЖТЕ ТУК!

По този начин „оранжевите“ все още продължават да бъдат без загуба у дома, докато колебливата форма на ЦСКА продължава – преди изиграването на мача „червените“ имаха 1 победа и 3 загуби в последните си 4 мача далеч от София.

Двете полувремена преминаха при разменено надмощие, като преди паузата Литекс изглеждаше като по-опасния отбор. Първият запомнящ се момент в него дойде малко преди 10-ата минута, когато от щаба на гостите претендираха за дузпа срещу Мамади Сидибе, който бе предпочетен да води атаката пред Мартин Петров. До ситуацията се стигна, след като вратарят на ловчанлии Евгени Александров не се намеси добре при центриране от фаул и изпусна топката, а Сидибе смяташе, че е бил повален от противник преди да може да стреля към вратата.

Това бе и първото от няколкото спорни решения на съдията Вихрен Манев, който показа странни критерии в отделни ситуации. Една от тях дойде в 28-ата минута, когато Момчил Цветанов успешно се справи с Жереми Фо-Поре на фланга и тръгна към наказателното поле, но преди да влезе в него бе откровено задържан от защитника. Сигнал за нарушение обаче не последва.

Малко по-късно и асистентът на Манев сбърка, като спря обещаваща атака на „армейците“ заради засада на Марсиньо, каквото обаче нямаше.

Литекс набра инерция към края на полувремето, когато създаде най-изгодните си шансове. В 32-ата минута Джордан се възползва от слабата игра в отбрана на ЦСКА и нанесе изключително силен шут от около 23 метра. За късмет на Райс Мболи кълбото прелетя на половин метър над лявата му сглобка.

Четири минути по-късно Васил Божиков пропиля най-чистото положение за Литекс в целия мач. От пряк свободен удар на около 30 метра от вратата на Мболи Юрген Джазула избра да не стреля, а копна топката към точката на дузпата. Там негов съотборник не успя да играе в нея, но тя попадна у непокрития защитник. Той обаче от 7-8 метра от воле я прати високо над гредата.

След паузата ЦСКА бе по-активният тим, но дълго време не намираше път към вратата на домакините. Столичани дори можеха да инкасират гол в 61-ата минута, когато съдията се хвана на явна симулация на Цветанов и отсъди фаул до ъгъла на наказателното поле. Цветков центрира към далечната греда, където Симеон Славчев за малко не успя да засече с шпагат от непосредствена близост.

В 69-ата минута Манев не уважи претенциите на ЦСКА за наказателен удар, след като при единоборство между Сидибе и Божиков в пеналта бранителят на Литекс игра с ръка.

Три минутки по-късно Неманя Милисавлевич направи чудесен пробив отдясно по атаката, надбяга Антон Недялков и от аутлинията върна назад. Марсиньо пробва да шутира, но не съумя да прокара кълбото през купа от тела.

Четири минути преди края малко куриозно „червените“ можеха да отмъкнат трите точки. Ивайло Чочев показа настоятелност и спечели битката с Божиков за един дълъг пас пред наказателното поле. Опорният халф центрира отляво, като насочи подаването си към резервата Християн Кировски. Македонецът не очакваше топката да стигне до него пред вратарското поле, ала тя се удари в намиращия се до него Недялков и бе на косъм да прехвърли Александров. Стражът успя първо да избие, а след това и да улови кълбото.

В самия край на мача Литекс остана с 10 души, след като при единоборство между Недялков и Милисавлевич младокът трябваше да бъде изнесен на носилка.

С равенството поне временно ЦСКА мина на 4-о място и с точка преднина пред Ботев Пловдив, който има 38 в своя актив и утре посреща Берое. Литекс пък се изравни по точки с лидера Лудогорец, като и двата тима имат по 47.