Левски победи Черно море като гост с 2:1 в мач от 38-ия кръг на А група. Без да блестят "сините" успяха да надделеят в битката на негостоприемния стадион "Тича" във Варна. Както обикновенно в срещите между тези два отбора, нервните изобилстваха през цялото време.

ВИДЕО ОТ ПОБЕДАТА НА ЛЕВСКИ НАД ЧЕРНО МОРЕ ВИЖТЕ ТУК!

Двубоят започна добре за Левски. Владимир Гаджев отправи първия опасен изстрел по посока на вратата на Георги Китанов в 4-ата минута, но топката мина малко над горната греда.

Малко след това Китанов направи първата грешка от серията, довела до гол за "сините". Вратарят на варненци изпревари Генков при едно дълго подаване, но в инерцията си пренесе топката с ръце извън наказателното поле. Така Левски получи пряк своден удар в близост до границата на пеналта. Варненци се прибраха плътно пред своята врата и така оставиха пространство за непокрития и намиращ се на дъгата Владимир Гаджев. Силният шут на халфа срещна ръката на Михаил Венков и съдията Ивайло Стоянов отсъди дузпа. С изпълнението са нагърби самият Гадже, който прати топката в долния десен ъгъл на Китанов за 1:0.

Само четири минути трая радостта на "сините", защото Черно море изравни в 12-ата минута. Капитанът на Левски Станислав Ангелов направи груба грешка и Валери Домовчийски му открадна топката. С първото си докосване Домо овладя с гърди, а с второто хладнокръвно прати топката в долния ляв ъгъл на Блажевич.

"Моряците" бяха по-добрия тим след ранната размяна на головете и можеха да поведат преди почивката, но пропуски направиха Домовчийски и Бакари.
В 26-ата минута Домо надделя срещу Ангелов в наказателното на Левски, но последвалият шут мина на сантиметри в страни от вратата на Блажевич. Хърватският вратар пък успя да спаси шут на тарана на домакините в средта на първата част.

Нервите изблици също изобилстваха, а съдията Ивайло Стоянов показа шест жълти картони още преди почивката.

След нея гостите от София отново успяха да вкарат сравнително ранен гол. Валери Божинов в 53-ата минута засече центриране от дясното крило на Владимир Гаджев. Нападателят на "сините" бе по-добре пласиран от Кирил Котев и с глава прати топката в мрежата на Китанов.

Последваха нови две положения за Левски, но прехвърлящ удар на Божинов излезе в аут, а шут на Станислав Ангелов бе спасен от Китанов.

Пред отсрещната вртата най-деен бе Иван Коконов. Той бе изведен зад "синята" защита, но Пламен Крумов го застигна и успя да го парира.

В 73-ата минута дойде и най-спорното положение от съдийско естество. Бакари бе изведен сам срещу Балжевич, но Пламен Димов успя да му попречи да стреля с агресивен шпагат в наказатлното поле. В резултат на единоборството нападателя на "моряците" получи контузия и трябваше да бъде заменен. Футболистите на Черно море и техният треньор Георги Иванов поискаха да бъде отсъдена дузпа, но реферът Стоянов прецени, че няма основания да определи най-тежкото наказание.

Смените нарушиха игровия ритъм и на двата отбора и качеството на футбола спадаше с всяка изминала минута, но нервните изблици не липсваха до последната секунда. Общо 12 жълти картона бяха показани на играчите от двата тима, но нито един не бе изгонен.

В крайна сметка Левски опази предината си и спечели дербито във Варна. Със спечеленте три точки "сините" си гарантираха петото място в крайното класиране на шампионата. Черно море пък най-вероятно ще завърши на шестата позиция.

Черно море - Левски 1:2

голмайстори: 0:1 Гаджев 8-дузпа, 1:1 Домовчийски 12, 1:2 Божинов 53

Черно море:
Китанов, Александров, Станчев, Котев(к), Венков, Бергонси, Паланков, Коконов, Божилов, Бакари, Домовчийски
резерви:
Дашев, Сталев, Расим, Ж. Атанасов, Георгиев, Петров, Д. Атанасов

Левски: Блажевич, Крумов, Белаид, Ангелов(к), Орачев, Старокин, Гаджев, Р. Цонев, Мисяк, Божинов, Генков
резерви:
Иванов, Чмовш, Макриев, Б. Цонев, Петков, Пл. Димов, Ст. Велев

Главен съдия: Ивайло Стоянов
Стадион:
"Тича"