Отборът на ЦСКА постигна много важна победа над Ботев Пловдив в битката за място в Европа. „Червените“ се наложиха с 2:0 над прекия си конкурент за челната тройка, а головете за домакините реализираха Омар Косоко и Иван Стоянов. Тимът на Стойчо Младенов събра актив от 61 точки и отново се завърна на второто място, изпреварвайки Литекс заради по добрите си показатели в преките двубои.

След загубата си, Ботев вече изостава на седем точки от третото място. Момчетата на Станимир Стоилов са и с мач повече от конкурентите си. В следващия кръг „канарчетата“ почиват, докато ЦСКА гостува на другия пловдивски тим Локомотив.

ВИДЕО ОТ ДВУБОЯ - ТУК!

Мачът бе наблюдаван и от политика Николай Бареков, който се появи в ложите на стадиона с шалче на Ботев Пловдив, което предизвика бурни освирквания от страна на феновете на домакините.

Двубоят на стадион „Българска армия“ започна в доста спокойно темпо, като в първия четвърт час двата тима не успяха да затруднят противниковата врата. Най-интересното положение създаде отборът на ЦСКА чрез Омар Косоко. Нападателят пое топката отдясно и премина с лекота между двама бранители на Ботев и центрира към Мартин Петров около точката на дузпата, но бранител на „жълто-черните“ пресече паса и изби топката. Отговорът на гостите дойде чрез Куртеан, който пробва да изненада Райс Мболи с изстрел от пряк свободен удар, но Сънди с глава изби с глава.

ВИДЕО: ЦСКА докосна Европа след 2:0 над Ботев

източник: LAP.bg

Тимът на ЦСКА продължи привидно да владее инициативата, притежавайки топката в по-големи периоди от мача, но бранителите на гостите действаха спокойно и почти не позволиха на противника да атакува опасно. Интересните ситуации пред вратата на Стаховяк идваха най-често след изпълнения на корнери.

В 21-ата минута, Косоко отново бе в центъра на събитията, осъществявайки страхотен пробив, този път отляво по нападението, но изстрелът му бе блокиран отлично от Анисе, който изби в пореден ъглов удар. Няколко минути по-късно Мартин Петров изведе по отличен начин Иван Стоянов, но Филипов действа хладнокръвно и успя да блокира нападателя на „червените“. В 38-ата минута Куртеан отново имаше възможност да стреля, но ударът му от границата на наказателното поле попадна право в ръцете на Мболи.

Второто полувреме започна отлично за домакините. „Червените“ успяха да поведат в резултата още при първата си по-опасна атака към вратата на гостите. Мартин Петров получи топката по лявото крило и центрира прецизно на главата на Омар Косоко, който от четири не сгреши за 1:0.

След попадението на „червените“ играта се накъса значително, като реферът Никола Попов показа няколко жълти картона, а от своя страна наставникът на домакините извърши две бързи смени, изкарвайки от игра Мартин Петров и Омар Косоко, които изработиха гола за ЦСКА. На техните места се появиха съответно Тони Силва и Иван Маркович.

В последните минути ЦСКА прие играта дълбоко в своята половина и можеше да съжалява сериозно в последната минута, когато Ботев пропусна два отлични шанса. Първо Куртеан удари напречната греда, а няколко секунди по-късно Доре не успя да отправи удар от два метра с глава.

В крайна сметка, след грешка при изнасянето на топката от страна на Ботев в третата минута от даденото продължение, ЦСКА нанесе своя удар. Иван Маркович изведе отлично Иван Стоянов, а опитният нападател с удар от границата на наказателното поле не остави шансове на Стаховяк.

ВИДЕО: ЦСКА докосна Европа след 2:0 над Ботев

източник: LAP.bg

ЦСКА – БОТЕВ 2:0

1:0 Косоко 50', 2:0 Стоянов 90+3

ВИДЕО: ЦСКА докосна Европа след 2:0 над Ботев

източник: LAP.bg

ЦСКА: 92. Мболи, 19. Попов, 66. Крачунов, 6. Менди, 37. Фо-Поре, 4. Сънди, 18. Чочев, 23. Гъргоров – к, 73. Стоянов, 17. Петров, 20. Косоко

Резерви: 99. Колев, 5. Янчев, 7. Силва, 21. Василев, 26. Ди Вани, 27. Ереро, 28. Маркович

Старши треньор: Стойчо Младенов

Ботев: Стартов състав: 1. Стаховяк, 11. Христов – к, 4. Лукин, 16. Иршак, 6. Бенга, 28. Филипов, 8. Куртеан,  17. Анисе, 3. Доре, 10. Вандер, 9. Хамза

Резерви: 27. Николов, 7. Огнянов, 15. Педро, 19. Цветков, 22. Ромарио, 24. Везалов, 83. Спрокел

Старши треньор: Станимир Стоилов

Стадион: „Българска армия“, София

Рефер: Никола Попов