Прокуристът на Черноморец Пламен Киряков заяви, че в събота в сметката на бургаския клуб са преведени 360 000 евро, от фирма „ЦСКА Кетеринг“ по дълга на Футболен клуб ЦСКА за Мишел Платини.

В основанието на плащането не е упоменато какво точно покрива сумата. „Ние приемаме, че по този начин ЦСКА е покрил част от задължението. Защото според нас „червените“ ни дължат от 240 000 евро“, заяви Киряков.

Той разясни и схемата на трансфера, според която ЦСКА е трябвало да плати при сключване на договора ДДС-то по сделката, която е била на стойност 510 000 евро. А след това в рамките на три години, през месец юни на 2010-а, 2011-а и 2012-а години, е трябвало да се покрият по 170 000 евро. „ЦСКА покри първата вноска и част от втората. След това Мишел Платини бе продаден, което променя условията на договора, защото цената от 510 000 евро е при положение, че нападателят и трите години играе в ЦСКА. И ако бъде продаден получавахме процент от трансфера му. Това е основанието на смятаме, че ЦСКА има дълг към нас от 240 000 евро. Освен това в договора има клауза, че при забавяне и на една от вноските дългът става напълно изисквуем и започва да тече компенсация от 0,5 процента на ден, което до момента е три милиона лева, за които сигурно ще текат дела“, каза Киряков.

На пресконференцията обаче присъства и вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев, който изрази мнение, че щом ЦСКА са превели тези 360 000 евро, това е сумата, която УЕФА е определила да бъде платена, за да няма проблеми по този казус.

„Разбрах, че адвокат Иво Ивков е изявил претенции за неизплатени суми към трима негови клиенти от страна ЦСКА, но ако те не са били открити от УЕФА като дългове, може да няма задължение ЦСКА да ги плати до днешния ден какъвто срок поставиха от европейската централа“, каза Фурнаджиев като с това изрази само предположение, а не факт.