Ботев Враца и ЦСКА изиграха рядко атрактивен двубой, който завърши с драматична победа победа за "червените" с 4:3. Срещата от 20-ия кръг на А група дълго ще бъде помнена, след като зрителите на стадион "Христо Ботев" видяха 3 дузпи, два червени картона и поредна доза съдийски гафове, а старши треньорът на домакините Антони Здравков бе изгонен на трибуните, след като скъса картоните на главния рефер Александър Костадинов. Арбитърът спести червен картон на Костадин Стоянов, който спря с ръка удар към опразнената врата, а в същата ситуация вдигна такъв на Николай Маринов.

Четирите гола за "червените" бяха вкарани единствено от бразилци, като Мишел Платини се разписа на два пъти - и бе изгонен в края - а Марсиньо вкара дебютното си попадение с червения екип. Трите точки пък донесе Лукас Саша в 76-ата минута, след като врачани на три пъти изравняваха резултата.

Иначе мачът не можеше да започне по-добре за гостите от София. В 5-ата минута те получиха фаул вляво от наказателното поле, а Марсиньо изненада всички, като стреля към близкия ъгъл. Там няколко футболисти в зелено посегнаха да играят с топката и допълнително затрудниха стража Здравко Чавдаров, който позволи на кълбото да мине под плонжа му – 0:1.

Много бързо ЦСКА щеше да стигне до втори гол, след като Присо размени няколко паса с Марсиньо и излезе очи в очи с вратаря, ала от 6-7 метра по диагонала по някакъв начин не уцели вратата.

Пропускът се оказа ключов, защото 120 секунди по-късно домакините получиха правото да изпълнят дузпа. Илия Илиев с много добър пас намери Александър Якимов отдясно, нападателят напредна, финтира Черни и стреля към празната врата, а при падането си Костадин Стоянов отклони топката с ръка. Реферът Александър Костадинов посочи бялата точка, но сгреши, като показа само жълт картон на бранителя. От 11-те метра Андреа Атанасов прати вратаря в грешния ъгъл и с удар до лявата греда изравни.

Четири минути по-късно неразбирателство между Николай Маринов и стража Чавдаров предостави топката на Мишел Платини, който стреля към незащитената врата от границата на наказателното поле. Чавдаров не успя да се изправи навреме, затова Маринов умишлено изби с ръка летящата към мрежата топка. Този път Костадинов изгони виновника и отсъди дузпа за „червените“, с което вбеси до краен предел треньора на Ботев Тони Здравков. Платини реализира за 2:1, а преди подновяването на играта наставникът проведе напрегнат разговор с арбитъра, като успя да му вземе картоните и да ги скъса, преди да бъде пратен на трибуните.

Врачани обаче намериха сили да изравнят за втори път, въпреки численото превъзходство на съперника. Илия Илиев центрира от пряк свободен удар по левия фланг, а Петър Альошев надскочи Платини и Василев, за да насочи топката в долния десен ъгъл – 2:2.

До края на полувремето Присо записа нов сериозен пропуск на сметката си, след като получи топката непокрит на 14-15 метра по диагонал от вратата, ала стреля безобразно над гредата. Секудни по-късно Якимов бе изведен зад „червената“ отбрана, но от остър ъгъл реши да копне топката над вратаря и тя излезе в аут.

След почивката юношата на Пирин Благоевград пак бе много близо до гол срещу бившия си клуб, но тежкият му шут от 25 метра прелетя на половин метър от десния стълб. В 60-ата минута серия от комични намеси на играчи от ЦСКА по целия терен позволи на Андрей Атанасов по някакъв начин да стреля към вратата от непосредствена близост, но Черни успя да избие в ъглов удар.

В 63-ата „червените“ излязоха напред в резултата за трети път. Мишел Платини бе оставен непокрит пред дъгата и стреля мощно към долния десен ъгъл, а Чавдаров не се намеси добре и позволи на топката да спре в мрежата.

От този момент нататък изглеждаше, че „армейците“ контролират срещата, но в 74-ата реферът даде втора дузпа за врачани. Марсиньо игра с ръка в собственото си наказателно поле, а Илия Илиев хитро литна вратаря за 3:3.

Равенството обаче издържа едва 60 секунди, след като многоходова акция завърши с пас към точката на дузпата, където Лукас Саша с плътен удар в долния ляв ъгъл матира защитата.

Драмата обаче далеч не беше приключила, след като в 82-ата минута Мишел Платини за секунди си изработи два жълти картона. Първо нападателят избута грубо съперник, а в яда си от нарушението изрита една бутилка към трибуните и заслужено пое към съблекалните.

Така „червените“ събраха 41 точки в актива си и поне временно изскочиха на третото място. Ботев Враца пък остава 11-и със 17 точки.


szólj hozzá: b-c