Изпълнителният директор на ЦСКА Венци Живков даде обширно интервю специално за Гонг преди заминаването на отбора за Словения, което говори по някои от най-актуалните теми и проблеми при „червените“.

„Армейците“ гостуват в четвъртък от 21:00 часа българско време на Мура в първия мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Стойчо Младенов обаче няма да може да разчита на Жуниор Мораес и Мишел Платини за въпросния двубой.

Каква е ситуацията около Мораес и дали той ще премине в Металург Донецк, защо Мишел Платини няма картотека, има ли проблем с лиценза на ЦСКА за Европа и дали „Българска армия“ ще получи лиценз за новия сезон – на тези въпроси Живков даде изчерпателни отговори за Гонг на летище София.

Каква е ситуацията с Жуниор Мораес преди заминаването на тима за Словения?

Към този час имаме сериозно предложение от Металург Донецк за Жуниор Мораес, мисля, че днес ще се финализират преговорите между двата клуба и Мораес ще премине в Металург Донецк.

Има ли шанс все пак сделката да не се осъществи?

Винаги има проценти в такива ситуации, когато трансферът може да пропадне. Но лично аз съм водил доста от преговорите с ръководството на Металург. Така че на 90 процента Мораес ще премине в Металург.

Какво стана при първия опит за трансфер и защо сега сделката е по-сигурна?

Това е втори опит за този трансфер, да. Имахме предварителна уговорка при първия опит с мениджърска агенция Танев. Но там нещата не се получиха, тъй като нашето предложение към Металург Донецк беше, ако се извърши сделка, тя да бъде извършена така, че всички пари, които са по сделката, да дойдат по нашата сметка веднага. Знаете, че на клуба трябват средства. Така че това бе нашето условие тогава, но то не се получи. Отпадна това предложение. Забавиха се нещата една седмица. След това от самото ръководство на Металург потърсиха ЦСКА като клуб и след три-четири дни преговори уточнихме и сумата и начините на плащане. Днес очаквам да бъде финализирана сделката.

Трябва ли феновете да са притеснени от раздялата със звездата на тима?

Дали феновете трябва да са притеснени, и ръководството е притеснено, защото знаете, че Мораес е ръководна фигура в отбора, един от най-добрите ни футболисти. Но имаме цели и задачи, условия, които ни поставят при такива обстоятелства, че ние трябва да се разделим на този етап с Мораес. Нито нашето желание е такова, нито на собствениците. Разбирам феновете, те искат най-добрите футболисти, успехи. Но има неща, които са по-важни от тези. Аз мисля, че имаме достатъчно добри футболисти в отбора, които могат да се справят с не лесната задача в предстоящия двубой. Но мисля, че ще се справим и ще победим.

Защо Мишел Платини няма картотека?

За Мишел Платини също се водеха достатъчно дълго преговори. Той дойде преди дни ни „Армията“. Той също имаше свои лични условия, които не бяха договорени. Така че Мораес не беше сигурна опция за продажба. Нещата се случиха последните 24 часа и затова не успяхме да картотекираме Платини. Платини прояви сам желание, сам потърси контакт, сам поиска да се върне в ЦСКА, тъй като обстановката и условията му харесват повече. Така че с него преговорите и личните му условия бяха договорени на бързо. С клуба също набързо беше договорено. Всичко е наред. Аз вярвам, че Платини ще покаже колко добър футболист е.

Има ли проблеми с Черноморец, които пречат на лиценза на ЦСКА?

Водим преговори с Черноморец, дори и вчера разговаряхме. Те са диалогични хора. Мисля, че разбират проблемите и нещата, които стоят между двата клуба. Мисля, че до дни проблемът с Черноморец ще бъде решен и няма да имаме някакви притеснения в тази насока и всичко ще бъде наред с Платини.

Каква е ситуацията с лиценза на стадион „Българска армия?

Имаме предписания от Общинската комисия за отстраняване на някои нередности, както всяка година се случва. Това са главно подмяна на някои седалки в секторите, оправяне на трасето, на което се намират седалките. Трябва да сложим видеонаблюдение. Това са главните предпоставки, които ни спират да вземем лиценз. Но до началото на първенството тези неща ще бъдат отстранени. Имаме нагласата, вече има фирма и оферти за тези дейности. Ние ще бъдем изрядни за първото гостуване на „Българска армия“.

Защо стадионът получи лиценз през пролетта, а сега – не?

Знаете, че нашата база е построена много отдавна, постоянно се руши. Всеки сезон трябва да подновяваме секторите, да оправяме бетонното покритие. Има козметични неща, които пречат преди новия сезон. Имат право, че има неща, които трябва да се отстранят, възникват нови и нови, но ние имаме готовност. Знаем проблемите. Ще се постараем да отстраним проблемите и да получим лиценз, както винаги го правим. Ние сме заявили стадион „Българска армия“ за нашите домакински срещи. Отново ще играем на нашия стадион.