Изпълнителният директор на ЦСКА Венци Живков официално обяви, че Миодраг Йешич е новият старши треньор на „червените”.

„С него се договорихме. Той дори не е коментирал парите. В личен разговор с мен каза, че иска да работи с ЦСКА и иска да стане шампион. Парите ги оставя на заден план”, каза Живков.

Той разкри, че причината да бъде отстранен Пенев от поста старши треньор е свързана с отказа му да си намали заплатата, която е била в размер на 50 хиляди лева.

„Тази заплатата е ненормално висока. Присъствах на разговора, в който Димитър Борисов му предложи да я намали и да я компенсира с бонуси при изпълнени поставени цели. Не знам защо Пенев не се съгласи”, каза Живков.

Той потвърди също така, че е приета оставката на Пенев от 6 ноември, като тогава към нея е имало приложение, че Пенев ще завърши полусезона на база на предстоящите мачове.

Ето какво сподели Венци Живков:

- Г-н Живков, кога ще пристигне Миодраг Йешич в България?

- Имаме разговори с г-н Йешич. Не е уточнено кога ще пристигне. Знаете решението, че той ще е треньор на ЦСКА с помощник Зафиров. Подробности се уточняват. В ЦСКА няма хаос, а има динамика и напрежение. Всичко е ясно и уточнено.

- Как приеха футболистите новината за треньорската рокада?

- Нямаше никакви запитвания защо и как. Нормално да няма. Това е решение на Надзорния и Управителния съвет. Няма да правим крачка назад. Дано успеем в новото начинание.

- Любо Пенев няма да получи неустойка, тъй като е приета оставката му от 6 ноември така ли?

- Оставката на Пенев е приета с протокол от 6 ноември. В него е записано, че ще бъде треньор до края на есенния полусезон. Знаете, че предстояха много мачове в Лига Европа и целта беше да не се нагнетява напрежение. Уведомил съм го за този протокол и той знаеше за него, но по принцип Надзорния съвет не е длъжен да го уведомява. За г-н Пенев мога да кажа само хубави думи. Той е добър спортист. Постигнахме с него добри резултати. Пожелах му да постигне успехи в треньорската работа. Разговорите с него са на възпитано и културно ниво. Дължим му декемврийска заплата и ще бъде изплатена. Разделяме се по взаимно съгласие.

- Мислите ли, че Любо Пенев ще иска неустойка?

- Не мисля, че е нормално г-н Пенев да поиска неустойка. Знаете, че той получаваше 50 хил. лева заплата. На разговорите, на които присъствах, той щеше да остане треньор, но г-н Борисов го помоли да си намали малко заплатата, като той не се съгласи. Предложиха му бонуси за Купа на България и за Шампионска лига, което беше над тези 50 хил. лева плюс премиите. За мен това предложения беше много щедро от страна на г-н Борисов. Не знам защо Любо Пенев не осмисли тези неща и не се съгласи. Тези пари той щеше да си ги получи. Трябваше да прояви повече разбиране. Аз му го казах и на него, че трябваше да се съгласи. Сега нямаше да има проблеми. Нашата цел е такава, че достатъчно инвестиции се направиха в този клуб. Не беше плащано с години нищо на никой. Наляха се много пари, които пари са лични на Димитър Борисов и Иво Иванов. Те искат резултати и те не искат да са втори. Аз също не искам да съм втори, а искам да съм първи. Това, че не искаш да се ангажираш да станеш шампион и да вземеш купата го тълкувайте както искате. Това беше нашето предложени е и алтернатива. Решението беше единодушно.

- Кога се състоя този разговор?

- Преди десетина дни. Разговорът беше приятелски. Любо се държа адекватно. Просто се чудя, защо не се съгласи да поеме този ангажимент и да си получи парите. Заплатата на цялата администрация на този клуб е 80 хил. лева. Сами си направете сметката, че 50 хил. лева в тази криза са достатъчно пари и имаше резон, в това, което се предложи. Даже имаше бонус като процент от полученото, ако се влезе в Шампионска лига.

- С г-н Йешич говорено ли е за селекцията?

- Още е рано да говорим за селекцията с г-н Йешич. Нещата станаха много бързо и трябваше да се реагира адекватно. Имаме списък с играчи, които искаме да продадем. Разчитаме на това, че в Анталия ще играем със силни отбори и ще присъстват чужди мениджъри. Има интерес към някои играчи. Готови сме за разговори за привличане на нови и продажба на стари.

- Кога започнахте разговори с Миодраг Йешич?

- Ами от момента, в който се получи това с Любо Пенев. Обадих се на Йечиш, проведохме разговори с него, поговорихме за лични условия. Той следи всичко, което се случва в ЦСКА. Знаете, че е бил треньор тук. Много важно е, че той иска да се върне и да стане шампион. Нямаме никакви разногласия. С Йешич не сме говорили за конкретни цифри. Той каза, че парите не го интересуват и иска ЦСКА да стане шампион. Никакви параметри и баснословни суми. Той трябва да си дава сметка, че такива заплати от по 50 хил. лева няма как да се случат повече.

- Само на Любо Пенев ли трябваше да се намали заплатата?

- Заплатите в ЦСКА са ненормално високи и на футболистите. Мисля, че и те ще проявят разбиране. Ще се съберем и ще говорим и по този въпрос. Трябва да се намалят. За това, което се показва наистина заплатите са високи. Вие видяхте, играхме в Европа и нищо не показахме.

- Какво е положението с помощниците на Пенев?

- Уведомил съм треньорите, че те също са в оставка от утре. За тях има алтернатива работа в ДЮШ, ако не желаят това, ще се разделим по взаимно съгласие. Всичко е нормално в клуба, предстои подготовка и мачове. Да си пожелаем шампионска титла и купа на България.