Бившият футболист на ЦСКА Велизар Димитров заяви в Ники Кънчев шоу по Дарик радио, че за „червените“ всъщност големият мач не е срещу Левски. Настоящият мениджър на Металург Донецк сподели, че за тима от „Армията“ винаги важно е било името в Европа.

Интересът на слушателите към Велизар бе значителен, а много от тях се включиха, за да отправят въпрос или благопожелание. Самият Димитров с охота отговори на всички, а на старта на разговора не пропусна да честити 22-я рожден ден Дарик радио, който бе отпразнуван преди ден.

„Дарик ми е едно от любимите радиа. Спортно шоу Гонг, от преди Пред банята, Ники Кънчев шоу и не само...“, започна разговора Велизар Димитров.

„Никой не знае какво можеше да се случи дори да не бе отнет лицензът ни на Шампионската лига през 2008-а година, но в последните 15 години това бе най-силният отбор на ЦСКА. Тиаго Силва, Петре, Трика, това бяха невероятни играчи. Българите не бяха за подценяване. Бадема, Вальо Илиев... Може би бяхме няколко играчи тогава, чиято дума тежеше. Чужденците също можеше да се нарекат тартори, те бяха от доста време у нас. Имаше едно ядро от 4-5 човека, младите слушаха. Сега не е така. Младите много бързо си вдигат носовете“.

„Да си призная честно онзи мач с Левски на „Васил Левски“, когато поведохме с 1:0, а след това завършихме 1:1. Това ми бе вторият двубой след травмата. Преди това бях вкарал на Ливърпул, а след това и на Левски. Даже не помня, че Ники Михайлов е влязъл в игра. Но не бива да се търси нищо нередно в тази среща и в резултата ѝ. Това се е случвало и от обратната страна. Може би сме малко аристократи. За нас големият мач никога не е бил срещу Левски. За нас важно е било името ни в Европа“.

„В момента съм селекционер на първия отбор на Металург Донецк. Моята задача сега е, когато треньорът или директорът си харесат играч, аз да отида и да говоря с него. Работата е приятна. Но в момента ситуацията в Украйна е много сложна. Отборът не може да си позволи да инвестира толкова в играчи. Въпреки, че ние сме базирани в Киев, там е спокойно. В източна Украйна не може да се правят никакви спортни събития. Разбира се, че може да има връзка между ЦСКА и Металург. Ние го направихме, имаше контрола наскоро. Мораеш е голямата звезда на Металург (познат е в България), един сърбин Джордже Лазич и други“.

Как се пада за дузпа „велизарка“, Димитров сподели: „Факт е, че във футбола се прибягва до такива хитрости. И Кристиано Роналдо го прави. Моят дядо ми казваше навремето, че е по-добре да паднеш преди да те ритнат, отколкото след това“.

„В Украйна се правят благотворителни акции, като тези на Дарик и благотворителния търг на Ники Кънчев шоу и Спортно шоу Гонг. В Украйна има много домове, в които няма средствата за препитание. Не е важно какъв артикул съм си взел аз, важно е средствата да помогнат“.

Колкото до легендарния обрат на „червените“ срещу Блекбърн от 0:3 до 3:3, Велизар сподели: „Спомням си, че даже ме изгониха в продължението. В никакъв случай това не бе за червен картон. Това бе блъскане. Съдията може би искаше да се презастрахова, защото щеше да е шок за футболна Европа. Успяхме да се вдигнем тогава, когато никой не го очакваше. Благодарение на публиката, бе врящ котел“.

„Спрях с футбола, защото се натрупаха доста неща. Пропуснах много неща от семейна гледна точка. Имаше и професионални неща. Отпаднахме от евротурнирите. Смениха треньора, аз не бях съгласен с това решение. Вече бях и на години и затова реших да спра. Но не бе трудно, защото имах уверението от президента на клуба, че когато спра, ще ми бъде предложен пост в тима. Така и стана“.

„От 15 години съм със съпругата ми. От 13 години сме женени. Имаме две деца. Едното много слуша, другото не (смее се), както винаги“, сподели Велизар Димитров, който не скри, че е страстен фен на снукъра.

„Играли сме срещу отбори като Италия на национално ниво, срещу Ливърпул. Но аз не деля играчите. Така че не мога да кажа кой е най-силният, срещу когото съм се изправял. Разменял съм си фланелката с Дарио Сърна. Страхотен футболист и имам честта да ми е приятел. Имам фланелки и на други, много, но аз не обръщам такова внимание на това“.

„За Порто знам, че от финансова гледна точка е имало проблеми и затова не са ме взели. За Монако не знам. Даже ми бяха показали и апартамента ми там, но нещо се случи“.

„За големия футбол ме откри Краси Кръстев. Той е първият ми треньор. В такива условия, в каквито тренирахме ние, може би всяко дете щеше да се откаже, но той бе много амбициозен и лека-полека започна да ни изгражда. Никога не съм имал съмнения, че ще се занимавам с футбол. Имам претенции, че от това разбирам. В Испания съм фен на Барселона, още от времето на Стоичков. В Италия нямам отбор. В Англия – Ливърпул. Предпочитам Меси пред Роналдо. Той е гений“, сподели за финал Велизар Димитров.