Подготовката за ЦСКА си върви с пълна пара. Платен или неплатен, лагера си отброява дните, ЦСКА навъртя над месец в Турция. Играе си контроли през 2-3 дни, веднъж бие, веднъж пада и така. Как беше? „Резултатите не са най-важното в тези контроли!“. Добре де, това ясно, макар те често да са следствие на играта, а в последния мач срещу Сьондерийске отбора на Стойчо Младенов не игра добре. Сега обаче няма да анализираме спарингите, има още три до началото на официалните мачове, има време. Написа се доста и по темата около трансфера на голмайстора на тима и на А група Серджиу Буш. Ще го бъде ли ЦСКА без него, няма ли да го бъде? Ще успее ли Стефан Николич да го замести? Заговори се дори, че Стойчо Младенов трескаво търсел още един нападател, вероятно притеснен, че работата с Николич може и да не потръгне, а Жоаким също не е сигурен на 100% коз. Изобщо варианти, хипотези, предположения... Всички те завършваха и с основния за феновете въпрос – ще има ли сили ЦСКА да задържи първото място или лесно ще го сдаде отново на Лудогорец?

Замислих се обаче какъв е реалния стимул за тези играчи от този отбор на ЦСКА? Дали това са златните медали, почетната обиколка, снимките за спомен, купона след това и премията, която обаче Томов я даде, я не. Връщайки се отново на румънеца Буш, именно неговата кратка приказка в ЦСКА би трябвало да бъде реалния стимул, не нещо друго. А другия пример, на съвсем другия полюс, този с крайно необмисленото решение на Антон Карачанаков пък се явява контра-пункт, контра-пример.

Голяма част от настоящите футболисти в ЦСКА имат перфектната възможност да бъдат като Буш за няколкото предстоящи месеца. Идваш бос и гладен, казано, естествено, на футболен жаргон, правиш силни три месеца, вкарваш 10 гола и хоп – готово, айде в Англия. Ама било то в Чемпиъншип, не знам какво си. Нека да му е зле в Шефилд У на Буш! Всеки петък като провери в банкомата новата наличност, едва ли ще се терзае, че не са го взели в Челси, а доста по на север. Оттук насетне пред румънеца се иска единствено да не изпуска педала на газта. Но за да се стигне до този етап, той се вложи максимално в тези три месеца в България, в ЦСКА. По голям стимул от това за всеки – здраве му кажи! Няма нужда от никакви баснословни обещания за евентуална титла. И ако няколко от доскорошните съотборници на Серджиу успеят също така да се реализират, то това би означавало като цяло, че ЦСКА го чака хубава пролет. Идеалистичните мечти за хармоничен състав, който три-четири сезона да се стикова, да не се пипа и само да се надгражда в момента са химера. И докато червените са в подобна ситуация, те могат да разчитат единствено на появата на нов „Буш“. Че дори и на двама, трима, четирима...Което от своя страна ще помогне за евентуалното създаване на нови. Докато се появи Стивън Ло или някой като него. Което може да се случи не по-рано от 5-7 години! Но пак се отплесваме.

И ако все още тези, които сега ритат в ЦСКА не са разбрали какво точно означава това, какъв шанс за тях е това, те могат да изберат и другия път – този на Карата. Един от най-големите таланти в родния футбол се нацупи и си тръгна. Вероятно подкокоросван от някого. Честно, все си мислех, че Карачанаков има готов вариант за отбор. Но това близо месец по-късно да не е взет никъде, да кара някакви проби в отбори, които никой не може да разгадае е направо престъпление. Това e височайша глупост. Антон си тръгна официално за една неизплатена заплата. Поправете ме ако бъркам – този цял вече месец, през който той не е към никой отбор, не е ли една цяла заплата? Е тогава къде му е сметката, че тотално на проумявам? Никъде, защото футболиста направи своя избор, не пожела да бъде Буш. Което означаваше да се вложи, да използва шансовете си, да изпъкне, да вкара още няколко гола, да бъде забелязан и през лятото, след като толкова много желае, да бъде продаден като хората. Като бял човек. А не да ми кара някакви проби из отбори, на които той самия трудно би запомнил името за дълъг период, дори да бъде взет там.

Буш или Карачанаков? Това би трябвало да бъде индивидуалната цел на всеки футболист от ЦСКА. Или хайде, поне на тези, които искат да си осигурят добър битов статут за няколко години напред. Титлата? Не е невъзможно, зависи колко заека ще изскочат от храста*? Или колко нови храста ще изскочат в ЦСКА?

-------------------

* храст – на английски bush, думата се произнася напълно сходно като името Буш.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Следвайте Ники Александров и в личния му Фейсбук профил